Гмуркач откри миниатюрна секира на седем хиляди години

Гмуркач откри миниатюрна секира на седем хиляди години

Каменна брадвичка на седем хиляди години е  открита случайно от гмукач в морето край Ахтопол.
Според археолозите, този артефакт е изключително интересен. Острието на секирата вече е притежание на Музея на история на котвата в Ахтопол, съобщи председателят на научния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа“ и уредник на музея д-р Атанас Орачев. Той обясни, че находката представлява енеолитна каменна брадвичка или тесличка. На нея попаднал  местният жител Мирослав Димитров, докато се гмуркал в Ахтополския залив. Мъжът я намерил на дъното, без да подозира колко е стара. Направила му впечатление нейната интересна форма и решил, че трябва да я съхрани. Споделил за откритието си с Николай Пенев, магистър по тракология, който го уверил, че става дума за ценна археологическа находка. След като узнал че е попаднал на археологическа ценност,  Мирослав Димитров решил да дари предмета в местния музей. Брадвичката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие пр. Хр. , смята д-р Орачев. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии. Това не е първата подобна находка в залива.
„През 1982 и 1983 г. подводната археологическа експедиция „Космос“, под научното ръководство на проф. Велизар Велков, направи проучвания в ахтополската акватория. Тя откри „каменни котви“, каменни и оловни щокове, железни ромейски (византийски) котви, монети и други находки. Голямата изненада беше откриването в южния ахтополски залив на една енеолитна каменна брадвичка и синхронен керамичен фрагмент от V хил. пр. Хр. През 2014 г. на свой  ред проф. Диана Гергова също намери един характерен керамичен фрагмент, който най-големият познавач на праисторията на Мала Азия и Югоизточна Тракия проф. Мемед Йоздуан определи като „ранноенеолитен“, т. е. от началото на V хил. пр. Хр. Към тези находки причислявам и един мраморен фрагмент от енеолитна брадвичка, който постъпи в ОК „История на котвата“ от разсипа в малкото заливче под днешния ресторант „Св. Георги“, разказа д-р Орачев.Последният открит в морето артефакт е поредно доказателство, че Ахтопол се очерта като едно от най-ранните селища по Странджанското Черноморие. Засега го предхожда само селището в днешното блато Стамоплу/Стомоплу край Приморско, където са откривани материали от късния неолит.
„Находката е изключително ценна. Дарения като това не само правят експозицията по-интересна за посетителите, те неизменно допринасят за обогатяване на историята на Ахтопол и Южното Черноморие. Когато местните хора видяха, че музея е направен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители “, коментира още д-р Орачев.

Още по темата