Нинова отговори на Борисов и обясни защо БСП няма да върне мандата преди средата на септември

Нинова отговори на Борисов и обясни защо БСП няма да върне мандата преди средата на септември

Ще направим последен опит, разумен разговор със смислени аргументи. Какъв ще бъде изводът, не знам. това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред „Лице в лице“ по bTV.
„Ние си знаем силата. Като трета политическа сила не сме в състояние да поставяме условия, но трябва да опитаме. На консултациите при президента стана ясно, че след седмица трябва да имаме премиер. Конституционалисти ми казаха, че е спорно дали първата седмица трябва да представиш кабинет и после премиер или обратното. Конституцията не казва нищо“, каза тя.
Лидерът на БСП заяви, че премиер ще бъде предложен, ако партиите се разберат за кабинет.
„Няма да обяснявам какво сме си говорили със Слави Трифонов. Аз съм разговаряла с него по телефона, бяха принципни, бяха по времето на първия негов мандат и бяха по политики и декларации. Всички разговори, които сме водили, са били в НС. Мисля, че всичко трябва да бъде така“, допълни Нинова.
„Нека да променим модела. Борим се срещу някакви скрити договорки, които се водят на втори план. Нашата битка е срещу този модел на взимане на решения. Нямаме какво скрито да си кажем. Защо трябва да се крием“, попита тя.
„Нека потвърдят утре и други ден официално, че няма да ни подкрепят. Не в интервюта, не в кулоарите. Сядаме, казват „не“, затваряме тази страница и гледаме да осигурим актуализация на бюджета“, каза Нинова.
„След като видяхме, че до 7 септември срокът за актуализация е твърде дълъг. При връщане веднага на мандата и президентът разпусне парламента, няма да можем да актуализираме пенсиите, няма да има пари за ремдесивир в болниците, няма да има обезщетения за бизнесите и майките, които пак ще останат вкъщи. Да, изборът е такъв. Или хвърляме държавата в хаос, или държим и оправяме някои неща до средата на септември“, обясни тя.
„Срещите ни с представители на няколко представители на туристическия и ресторантьорския бранш. Помолиха да коригираме мерките от 60/40 да станат 80/20, спадът от оборотите да се поеме от държавата, да се отпуснат средства за безплатни PCR тестове“, разкри лидерът на левицата.
Тя обяви, че от сряда (първият ден на парламента) зависи кога ще върнат мандата.
„За сега срокът е 7 септември, второто четене е тежко. Там е текст по текст. Тези срокове са между 7 и 15. Предстои тази седмица да разберем“, каза тя.
Попитана как ще отвърне на нападките на Борисов, че БСП може да държи мандата до 36 септември, тя каза: „Толкова е прозрачен и толкова му личи вече личния интерес. Много е ясно какво цели Борисов – да няма средства за пенсии, за да има социално напрежение, да има здравна криза, да дойде мигрантска вълна.
Неговата цел е да се служи колапс в дъжавата, за да каже: „Вижте, сега какъв хаос стана, изберете си пак мен да оправя нещата“. Ако върнем мандата, ще стане това, което той иска. Нека защитим хората от кризите. Желанието на Борисов да останат неразрешени проблемите е гавра с държавата.“
Според Нинова избори 2 в 1 е по-добрият вариант.
„Избори в три седмици, в ковид криза, зимата особено, ще бъде прекалено тежко. Да, не се е случвало, но както виждате така се стекоха обстоятелствата. Сигурна съм, че ще намерим най-добрия вариант, но при едно условие – ако мислим да е в интерес на хората, а не на отделни партии и кандидати“, завърши тя./БЛИЦ.БГ

Още по темата