Хотелиерите очаква подкрепа от българите и през зимните месеци

Хотелиерите очаква подкрепа от българите и през зимните месеци


Ключово е да се запазят високите стандарти на хигиена и безопасност, именно гарантирането на сигурност на туристите ще е водещ фактор за реализиране на зимен сезон 2020/2021. Спазването на санитарно-хигиенните предписания е основно условие страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). А освен това той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки. 

На работна среща представителите на бизнеса във Велинград и министърът на туризма Марияна Николова са обсъдили актуалната ситуация в сектора, набелязани са трудностите и проблемите на бранша и са коментирани възможностите за преодоляването им.

И в предстоящите зимни месеци основно ще разчитаме на българските гости да изберат пътувания в страната и да подкрепят бизнеса, както го направиха и през лятото, коментира министърът. Тя допълва още, че се работи последователно, за да не се стига го затваряне на границите между балканските държави, които са основни наши пазари през зимния сезон. 

За постигане на това се води диалог и на високо дипломатическо ниво, отбелязва министър Николова. През седмицата тя откри Българо-турски онлайн бизнес форум. Събитието е организирано от Министерството на туризма заедно с посолствата на България и Турция и бизнес и туристическите сдружения в двете държави. В дискусията се включиха близо 50 участници, като бяха обсъдени възможностите за инвестиции в областта на туризма в двете страни, начините за улесняване на туристопотока и обмяната на успешни практики в дигитализацията на сектора. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в София, коментира, че е важно границите да бъдат отворени, за да могат гражданите да пътуват. 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря и с държавния секретар по туризъм, външна търговия и преки чуждестранни инвестиции на Румъния Разван Пържол. Румъния е приоритетен партньор за страната ни, най-голям пазар за вътрешен туризъм в България, както и  трета най-предпочитана дестинация от българските туристи за изминалата година. По думите на Разван Пържол румънските граждани обичат да посещават България както за летните, така и за зимните си почивки. Той е изразил надежда, че за коледните и новогодишните празници ще се постигне отвореност на границите с отрицателен PCR тест.

При своите международни срещи министърът Николова неведнъж е отправяла послание към колегите си границите в региона на Балканите да бъдат максимално отворени за хора, стоки и услуги. 

Представителите на бранша у нас отбелязват, че към момента намалението на услугите е осезаемо, но се надяват да има повече записвания в последния момент както от българи, така и от чужденци от съседните страни.

Още по темата