Заев: Все по-сигурно е, че България ще блокира преговорите ни за членство в ЕС

Заев: Все по-сигурно е, че България ще блокира преговорите ни за членство в ЕС


Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и страната няма да започне преговори с ЕС въпреки позитивното решение, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от македонските медии.

Премиерът добави, че никога не губи надежда, тъй като отговорността на политиците е голяма и предупреди, че такова решение може да предизвика развитие на нежелани събития у двете страни

Заев каза, че до края на декември има възможност да се свика първата междуправителствена конференция с ЕС. Той подчерта, че очаква „отговорност от българската страна, защото те имат приятели у нас“.

Премиерът на Република Северна Македония изрази надежда, че България ще запази духа на приятелството.

С позитивни решения се градят приятелски отношения, с негативни решения трупаме горчивина, каза той.

Нашият народ никога не би наложил вето на българския народ, заяви Заев.

„Ако не са доволни от изпълнението на споразумението, те имат възможност да наложат вето или да ни блокират 130 пъти през 34 глави, защото споразумението, както знаете е в годишния отчет и в преговорната рамка, Споразумението с Гърция и Споразумението с България, са неразделна част. Те са международни споразумения, които имат собствена реализация. Още веднъж споменавам, това се потвърждава и от българска страна, решихме пет исторически фигури, три исторически периода, готови сме да ги публикуваме и да започнем изпълнението в учебниците от двете страни на границата“, обобщи Заев.

По думите му българският народ не иска блокада или вето на македонския народ, но политиците са тези, които вземат решенията.

По-рано външният министър Екатерина Захариева потвърди, че България ще блокира рамката за преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

„Казваме „не” на преговорите, а не на членство на Северна Македония в ЕС. Не считаме, че към момента изпълняват условията за започване на преговори. Не изпълняват Договора за добросъседство с България от 2017 г., цялата им външна политика продължава да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как да кажем „да” на този етап“, обясни Захариева

Преговорната рамка ще се разглежда на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ на 17 ноември

Още по темата