Премиерът и Рашков обещаха на ЦИК пълната подкрепа на

Премиерът и Рашков обещаха на ЦИК пълната подкрепа на


Говорителят на ЦИК Росица Матева (вляво) и председателят на комисията Камелия Нейкова.

Министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерът Бойко Рашков, както и представители на министерствата, отговорни за спокойното и безпроблемно протичане на изборния процес, се срещнаха с пълния състав на Централната избирателна комисия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Повод за срещата в Министерския съвет беше предстоящият парламентарен вот на 11 юли. В рамките на разговора бяха обсъдени механизма и готовността за реализиране на вота чрез машинно гласуване. Тема на срещата беше също подготовката за предстоящите частични местни избори на 27 юни.

Държавните институции обещаха пълна подкрепа на Централната избирателна комисия за организацията на изборите и машинния вот.

ЦИК ще разполага с експертизата на всички необходими експерти, включително и за подготовката на спешните обществени поръчки, посочи нейният говорител Росица Матева.

„Стои въпросът за софтуера, който трябва да бъде подготвен за гласуване на частичните избори и на националните избори, тъй като сега трябва да бъде предмет на нова обществена поръчка. Въпросът с логистиката и с доставката на машините в страната и извън страната също ще преценим дали да бъде предмет на обществена поръчка или по какъв начин ще се случи“, обясни тя.

С външното ни министерство са обсъдени и работните варианти как машините да стигнат до минимум 240 секции в чужбина.

„Един от вариантите е те да пътуват с дипломатическо карго. Вариант е и да бъдат с останалите избори книжа и с бюлетините. Трябва да преценим дали ще им бъде инсталиран софтуера за гласуване тук (в България) и да бъдат изпратени по този начин, или инсталирането да бъде направено в чужбина. Имаме обсъждане, но нямаме отговори“, отбеляза г-жа Матева.

С МВР министъра Бойко Рашков е изяснен казусът със задържаните в районните управления над 80 куфара с машини и с резервни части от предходния вот на 4-ти април. Устройствата ще бъдат върнати от МВР на фирмата „Сиела Норма“, но ЦИК ще провери дали на тях е имало инсталиран софтуер.

„Те трябва да бъдат заделени, като с тях не бива да се прави никаква профилактика“, посочи говорителят на ЦИК.

Още по темата