Карлово: 120 военнослужещи се завърнаха живи и здрави от мисия в Афганистан/ВИДЕО/

Карлово: 120 военнослужещи се завърнаха живи и здрави от мисия в Афганистан/ВИДЕО/

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в Карлово в церемонията по тържественото посрещане на 42-ия контингент, който се завърна от мисия в Афганистан. Събитието започна с минута мълчание в памет на загиналия в катастрофа на 9 юни Миг-29 подполковник Валентин Терзиев.
Това беше последният контингент след 19 години участие на български военни от Въоръжени сили на България в операция на НАТО в Афганистан. През годините в мисията са участвали 11 200 български военнослужещи.Горд съм с това, че всички, които заминаха през март, сега се връщат живи и здрави, изпълнявайки достойно и по мъжки войнския си дълг, каза в приветственото си обръщение към войниците кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.Вие не само се прибрахте в пълен състав, но и поставихте края на участието на БА в операцията на НАТО „Решителна подкрепа“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Искам отново да поздравя последния български контингент от мисията на НАТО в Афганистан с успешното изпълнение на задачите, каза в приветствието си служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той даде отлична оценката за участието на контингента както от страна на МО, така и от Щаба на отбраната.
За висок професионализъм при изпълнение на задачите бяха наградени военнослужещи от името на министъра на отбраната, от началника на отбраната и от командването на Сухопътни войски.
42-ят български военен контингент е последният, участвал в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан.
Национален командир на контингента беше полковник Павлин Велков – началник на Централно военно окръжие I степен – София.Командир на ротата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан беше майор Милен Проданов – заместник-командир на 1 механизиран батальон от състава на 61 Стрямска механизирана бригада. 120 военнослужещи се завърнаха живи и здрави от мисията в Афганистан.

Още по темата