Бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю е починал

Бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю е починал


Бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю почина на 77 години. Той се е споминал на 2 юни, съобщи сайтът arkansasonline.com, издание на демократите. Джеймс Пардю беше посланик на САЩ в България в периода 2002 – 2005 г.

Пардю, който живееше във Феърфакс, Вирджиния, е роден в Мемфис. Израснал е в Джоунсборо, където завършва гимназията Nettleto. Учи и в Държавния университет в Арканзас.

28 години е бил част от военното разузнаване. По времето на администрацията на Бил Клинтън Пардю е представител на САЩ за военна стабилизация на Балканите. Работилите с него казват, че той е имал големи познания за историческата и политическа ситуация на Балканите.

През 90-те години Пардю е един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение за мир в Босна. Като представител на Вашингтон води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време Косовската война. Той е американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение. Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има звание полковник.

По време на своя престой в София Пардю не пести критики за състоянието на страната ни. Той критикува корупционните практики.

И след мисията си в София Пардю продължи да има активна позиция за България.

Още по темата