КС допусна за разглеждане искането на президента за конституционната комисия

КС допусна за разглеждане искането на президента за конституционната комисия


Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за обявяване за противоконституционност на Решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България. Определението е прието единодушно.

Държавният глава сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента от 2 октомври 2020 година за създаването на анкетната комисия, която ще се занимава с проекта на ГЕРБ за нов основен закон. В искането на Радев е посочено, че промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Великото народно събрание.

В мотивите на президента се изтъква, че действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание, или не. Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция. Според Радев с приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава.

След като искането е допуснато до разглеждане, следва конституционните съдии да се произнесат по същество. По непотвърдена информация това може да стане в сравнително кратки срокове и до края на година да е ясно противоречи ли на основния закон решението за създаване на специална комисия за новата проектоконституция.

Съдия докладчик по конституционното дело е бившият депутат от ГЕРБ  Анастас Анастасов.

Анкетната комисия предстои в продължение на два месеца да се занимава с проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ. БСП и ДПС не участваха в гласуването, нито предложиха членове на комисията.

Председател на анкетната комисия е Десислава Атанасова от ГЕРБ. От партията на Борисов в състава ѝ участват Красимир Ципов и Тома Биков. „Обединени патриоти“ са представлявани от Искрен Веселинов, Борис Ячев и Християн Митев, а „Воля“ – от Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Найденов. По предложение на ГЕРБ в комисията има и един независим депутат – Спас Панчев.

Основната цел на новосъздадения орган е да обсъжда и анализира проекта на конституция, внесен от ексминистъра на правосъдието Данаил Кирилов, както и да предлага конкретни предложения за промени в него. 

Към момента се търсят експерти за съвет, който ще бъде „прикрепен“ към комисията.

Проектът на ГЕРБ е изпратен за становище във Венецианската комисия. 

Още по темата