Microsoft ще позволи на служителите си да работят постоянно от вкъщи

Microsoft ще позволи на служителите си да работят постоянно от вкъщи

Как се променя светът

Microsoft позволява на все повече от своите служители да работят от сигурността и удобството на дома. Голяма част от работниците на редица компании все още се трудят от вкъщи поради продължаващата пандемия, а производителят на софтуер разкри своите идеи за хибридно работно място. Последното ще позволи много по-голяма гъвкавост, след като офисите в САЩ в крайна сметка отново бъдат отворени.

Нови методи на работа

Преминаването на Microsoft към по-гъвкава работа идва месеци след като компанията уведоми служителите, че нейните офиси в САЩ няма да бъдат отворени най-рано до януари 2021 г. Първоначално Microsoft позволи на трудещите се да работят от вкъщи още през март, преди да наложат задължителна политика за работа от дома, докато пандемията се разпространи в Сиатъл и на други места в САЩ.

Голяма част от служителите ще могат лесно да се възползват от надомната работа, но за други ще бъде невъзможно да осъществят траен преход. Microsoft ще разреши да се работи от вкъщи свободно поне в половината от работната седмица. Мениджърите ще трябва да одобрят постоянната работа от разстояние. Служителите, които изберат дистанционната работа като постоянната опция, се отказват от определеното им офис пространство, но все още ще разполагат с опции за използване на терен, наличен в офисите на Microsoft.

Пандемията изправи цялото човечество пред нови предизвикателства. Всеки от нас се научи да живее, работи и мисли по различен от досегашния начин. Работодателите се стремят да предложат максимална гъвкавост в подкрепа на индивидуалните стилове на работа, като същевременно балансират бизнес нуждите на компаниите.

Кой ще си остане в офиса?

Microsoft подчертава няколко роли, които все още изискват достъп до офисите на компанията. Такива са длъжности нуждаещи се от достъп до хардуерни лаборатории, центрове за данни и лично обучение. Служителите ще имат право да се преместват в страната с одобрение или дори, когато става въпрос за промяна в международен план. Всичко това ще бъде в сила, ако дистанционната работа е възможна за тяхната конкретна роля.

Какви ще бъдат компенсациите?

Компенсациите и ползите ще варират в зависимост от глобалните изисквания на компанията. Microsoft ще покрива разходите за домашен офис за постоянно отдалечени служители, но всеки, който реши да се откъсне от офисите, ще трябва да покрие собствените си разходи за преместване. Служителите ще могат да поискат и непълно работно време, чрез своите мениджъри.

Компанията не е единствената, която позволява на заетите лица да работят постоянно от разстояние. Facebook прехвърля десетки хиляди работни места към отдалечена месторабота, половината от служителите могат да работят дистанционно по желание от 5 до 10 години.

Източник: Smartnews.bg

Още по темата