Кабаиванов: Президентът да назначи изборите, общините сме готови!

Кабаиванов: Президентът да назначи изборите, общините сме готови!

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на Националното сдружение на общините в Република България. Предишния ден това стана с т.нар. „малки кметове“ на общини, в Калофер, а в петък и с ЦИК.
Датата на изборите остава неясна, но е все по-ясно, че трябват спешни промени в изборния кодекс, за да се гарантира правото на глас на хората в изолация, както и осигуряването на достатъчно мерки за членовете на секционните избирателни комисии (СИК) и на самите избиратели.
Кое сега е най-голямото притеснение на кметовете на общини при организирането на предстоящите парламентарни избори и коя е най-голямата неяснота – коментира кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.
„Притеснение принципно няма, но трябва да имаме точна дата за изборите, след което ще си изпълним здълженията по закон. Кметовете нямаме тревоги за точната дата, ние сме готови са си изпълним правомощията“ – заяви Емил Кабаиванов.
Какво трябва да се стори в периода до изборите от страна на местните власти, особено в тази ситуация?
„И за това нямаме притеснения. Досега сме правили изборите по един определен алгоритъм, който ще приложим и сега. По отношение на СИК, там основното задължение е на политичисеките партии, които трябва да определят своите членове по зададената парламентарна формула“ – смята кметът на Карлово, с опит в организацията на избори през своите управленски мандати.
В ситуацията на пандемия обаче, очакват ли се проблеми при сформирането на секционните комисии? Дали ще има желаещи?
„Проблеми може да се случат само, ако има прекалено много болни или карантинирани. Кметовете обаче ще си изпълним задълженията!“ – увери той.
„Нека парламентарните патии да решат точната дата, президентът да я определи, за да започнем и ние, местните власти, да работим по същество. Няма смисъл повече да играем тази игра на неизвестност, вече около седмица“ – отговори Емил Кабаиванов.
По думите му, президентските консултации в момента не трябва да използват общините като аргумент за рулетка при изборната дата.
„Общинските кметове сме готови за цялата изборна организация. Всичко останало е технология. Нека първо президентът да си изпълни задълженията по конституция, след което ние ще се равним по насрочената дата. Дори и тя да е най-ранната – 28 март“ – подчерта кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов./БНР

Още по темата