Командосът, който уби полицая Добромир Лазаров от Сопот, е оправдан на следващата съдебна инстанция

Командосът, който уби полицая Добромир Лазаров от Сопот, е оправдан на следващата съдебна инстанция

Командосът Ангел Желязков от Пловдив, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал „Кючук Париж“, е оправдан. Той е действал в пределите на неизбежната отбрана, постанови преди дни Военно апелативния съд.
Припомняме, че делото срещу Желязков бе отнесено до компетенцията на ВАС след жалба на близките на жертвата му – Добромир Лазаров от Сопот. В средата на октомври 2019 година командосът бе признат за виновен, за това, че е превишил пределите на неизбежната отбрана. Магистратите постановиха присъда в размер на 4 години и 3 месеца, като наказанието ще бъде изтърпяна ефективно, при първоначален общ режим.
Веднага след присъдата адвокат Кирил Николов, който представляваше семейството на Лазаров, подаде жалба срещу решението на Военен съд – Пловдив.
Преди дни Военно апелативния съд напълно е оправдал Ангел Желязков, като е приел, че се касае за неизбежна отбрана. Комадосът е защитавал живота си, нападнат от полицай Лазаров.
Решението на съда вече е обжалвано. Делото ще бъде отнесено до Върховен касационен съд.
Как се стигна до убийството?
Люба Алексова живяла няколко години с Ангел Желязков, като бурната им връзка започнала да изстива. Подозренията и ревността от страна на двама провокирали чести скандали, спорове и дори раздели. Полицайката няколко пъти слагала край на отношенията с командоса, като дори се изнесла от общото им жилище и отишла да живее на квартира в Коматево. Преместила се в районното управление в Карлово, като там определено привлякла доста мъжки погледи. Добромир Лазаров, който от години бил разведен и имал друга връзка, също не останал безразличен.
Младата дама не криела проблемите на старата си връзка и успяла да провокира закрилника в Лазаров. Той се увлякъл по Алексова до такава степен, че прекратил връзката си и споделил с приятеля си, че Люба е любовта на живота му и започнал да планира съвместното им бъдеще. Имал намерение дори да й предложи брак.
Плановете му обаче били помрачени, след като научил, че Люба продължава да се вижда с командоса. Лазаров успял да издири телефона на Желязков и му звъннал, предупреждавайки го да остави Алексова на мира.
На 20 май Ангел пише няколко съобщения на Люба, по обяд се видели и решили да се съберат отново. Това си намерение полицайката решила да сподели с Добромир Лазаров. Той се ядосал, заминал за Пловдив, за да говори с Алексова и да вземе решение за бъдещето си.
Лазаров и Алексова седнали в кафе „Ескада”, но още преди да приключат, Желязков започнал да й звъни по телефона. Съобщил й, че е много пиян и е пред дома й в Коматево. Заявил, че няма да мръдне от там и поискал тя да отиде с колата си и да го закара до дома му в Кючук Париж. Добромир я предупредил, че Ангел я манипулира и я обвинил, че тя ще отиде „да си легне с него”. Въпреки натякването, Алексова се качила в беемвето си и потеглила към Коматево. По принцип командоса не употребявал алкохол, но същият ден изпил няколко питиета.
Вбесен, Добромир започнал на звъни на мобилния телефон на съперника си. Поискал веднага да се видят и „да се разберат веднъж завинаги като мъже”. Желязков заявил, че е пиян и не иска да се вижда с него. Последвали още няколко позвънявания, в които полицаят настоявал командосът да му каже адреса си , за да се видят там. В крайна сметка военният му го дал, като отново заявил, че е пиян и „не може да се бие с него”. Добромир потеглил към бул. „Ал. Стамболийски” в Кючук Париж, където бил блока на Ангел.
Ангел и Люба били пред жилището 10 минути, преди пристигането на Добри. Още тогава командосът извадил от кората на предната врата на колата 17-сантиметров нож.
В момента, в който Лазаров пристигнал пред адреса, където са Люба и Ангел, двамата си разменили остри реплики. Добромир замахнал и ударил юмрук в лицето на Ангел. Последният паднал на колене. В същото време жената се опитала да ги раздели, но някой от двамата я блъснал и тя паднала в калта пред блока.
Желязков замахнал с ножа и няколко пъти намушкал Добромир. Той се хванал за гърдите с думите „Абе, човек, какво направи?!”. Отдалечил се на няколко метра, а след това тръгнал обратно. Ангел видял че кърви, прегърнал го през гърба и се опитал да спре кървенето с ръце. В същото време Алексова се обадила на 112 за помощ. Линейката откарала Добромир в болницата, но там той издъхнал без да дойде в съзнание от остра кръвозагуба.
Съдебната сага
Съдебната сага продължи близо 10 месеца. Делото протече при закрити врати, заради интимни подробности около живота както на Желязков, така и на жертвата – Добромир Лазаров. Процесът претърпя фалстарт в началото на годината, тъй като делото бе върнато на Военна прокуратура за прецизиране на обвинителния акт. Това стана по настояване на защитника на подсъдимия Красимир Елдъров и колегата му Кирил Николов, който представлява близките на жертвата, които бяха единодушни, че обвинителният акт страда от несъвършенства и механизмът на извършване на деянието не е описан.
В първия обвинителен акт правната квалификация на обвинението бе разписана като умишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. Впоследствие обаче Военният съд прие, че става дума за друго престъпление – превишаване пределите на неизбежната самоотбрана – по чл. 119 от НК, който предвижда наказание до 5 години затвор.
На 16 октомври командосът бе осъден.
Източник: PlovdivNow.bg

Още по темата