Москва: Руската ваксина дава двугодишна защита от коронавирус

Москва: Руската ваксина дава двугодишна защита от коронавирус

Разработената руска ваксина срещу коронавирус ще бъде ефективна в продължение на повече от две години. Това заяви директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея” Александър Гинцбург, който разработи ваксина съвместно с Министерството на отбраната на Русия, циртиран от БГНЕС.

РИА новости припомня, че клиничните изпитания на разработената руска ваксина са започнали върху 18 пациенти на 18 юни и се очаква да приключат до края на юли.

В интервю за вестник „Червена звезда” проф. Гинцбург обясни, че препаратът използва аденовирусите, за да достави гени, кодиращи протеина на „короната” у вируса.

Ваксината ще се поставя два пъти, като един и същи ген ще бъде вкарван в организма с помощта на различни носители. Това ще даде възможност да се изгради защитен имунитет, при това за продължителен период от време.

Според проф. Гинцбург, подобен подход гарантира с голяма вероятност, че човек, на когото е поставена такава бустер ваксина, т.е. в подсилен вариант, ще бъде защитен от евентуално заразяване с коронавирус „най-малко за период от 2 години, а е възможно и за по-продължителен период”.

Гинцбург поясни, че подобно продължително действие на препарата е доказано при съвместната работа с медицинските институции на руското военното министерство в Гвинея при разработването на ваксини срещу ебола.

Ученият заяви, че за масово ваксиниране на населението на Русия ще трябва да бъдат произведени до 70 милиона дози, като вече се предприемат мерки за въвеждане на мащабно производство на препарата.

Гинцбург подчерта, че експертите от чуждестранните медицински организации не бързат за споделят помежду си технологиите за разработване на ваксината, въпреки изявленията за необходимостта от прозрачност и откритост.  

Източник: Actualno.com

Още по темата