В Казанлък откриват 27-то издание на „Чудомировите празници“

В Казанлък откриват 27-то издание на „Чудомировите празници“

На 25 март, рождения ден на известния писател хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски, известен като Чудомир, в Казанлък се откриват 27-то издание на „Чудомировите празници“, съобщават на съвместна пресконференция Добрина Матова, директор на литературно-художествения музей „Чудомир“ и Борис Кърчев, председател на фондация „Чудомир“, цитирани от БТА.
Съорганизатори са Община Казанлък и Министерството на културата, които подпомагат финансови културния форум.
Общо 30 събития включва тазгодишната празнична програма, която по традиция приключва на 1 април- Деня на хумора. В първия ден на празниците ще бъде връчена и наградата на името на Чудомир за къс хумористичен разказ на Фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“.
През първия ден ще бъде открита официално премиерата на изложбата “ Чудомирови пейзажи“ с куратор проф. Марин Добрев.
В програмата е включена и изложбата „Из колекциите на Чудомир – шевици, икони, картички, монети и марки“. Музеят на фотографията ще представи експозицията „Фото смях“. На втория ден от „Чудомировите празници“ ще бъдат обявени резултатите от XIV Националния конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Присмехулници“.
На 29 март ще се открие за първи път и изложбата “ Нашенски мераци на Теньо Пиндарев“, която представя дарението от наследниците на семейство Пиндареви. По традиция в Казанлък ще отвори врати и училището за карикатура.
Освен присъствени занятия ще има и онлайн обучение за участниците от цялата страна. Шест комедии ще представят театрални трупи от София, Силистра, Кърджали, и разбира се, Казанлък. Празничната програма включва и концерти – рок, класика, джаз. Темата на тазгодишната научна конференция е “ Нашенци- век по-късно, все така живи“. Форумът е посветен на 131 години от рождението на Чудомир и 126 години от рождението на съпругата му – художничката Мара Чорбаджийска.
По време на „Чудомировите празници“ през тази година ще има открити сцени и в Бургас, Шабла и Разград./Новините БГ

Още по темата