Кризата отваря прозорците в очакванията на обществото

Кризата отваря прозорците в очакванията на обществото


Днес се навършва 1 година от обявяването на извънредното положение миналата пролет заради първите случаи на заразени с коронавирус у нас. Това, което всички очакваха е, че сме изправени пред нещо, което ще дойде и ще отмине като грипните ваканции. Всички бяхме изненадани от мащабите на проблема. Това е мнението на директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, бивш социален министър. Коронакризата обаче е възможност, категоричен е Нейков, който подчерта, че трябва да направим много сериозна разлика между всички кризи до момента и сегашната.

„Кризата е тази, която отваря прозорците в очакванията на обществото – че сме видели проблема и че ще му намерим решение“, каза пред БНР Иван Нейков.

Според него кризата, породена от коронавируса, показва някои „бели петна“ – например нуждата от осъвременяване на трудовото законодателство. „Сериозен проблем имаме и с отлагането на проблема с дългосрочната грижа – услугите, от които имат нужда хората, които не могат да се грижат сами за себе си“, заяви той.  

„Този осигурителен риск вчера трябваше да сме го въвели, а още не сме го започнали“, подчета Нейков.

„Всичко се сведе до раздаване на пари, без да е много ясен ефектът от раздаването на пари“, коментира той.

„50-те лева, които се рекламират като помощ №1, въобще не са социално осигуряване. Това е мярка за социално подпомагане. При социалното подпомагане подпомагаш тези, които имат нужда, а ние даваме наред. Това беше невярна стъпка“, смята бившият социален министър.

При въвеждането на нов инструмент в социалната сфера, задължително трябва да комуникираш с тези, които той засяга, за да следиш дали работи, посочи още Нейков в анализа си за антикризисните мерки, една от които бе 60/40.

„На моменти промяната в мерките създаваше усещане за хаос“, отбеляза бившият социален министър. Бизнесът в много отношения има основания за критична позиция спрямо част от мерките, допълни Нейков.

Още по темата