Lancet: Руската ваксина „Спутник V“ показа близо 92% ефективност

Lancet: Руската ваксина „Спутник V“ показа близо 92% ефективност

Данните са от мащабно проучване от фаза 3 върху 20 хиляди участници
 
Разработената в Русия ваксина „Спутник V“ има 91,6% ефективност срещу симптоматичен COVID-19 – наравно с одобрените понастоящем западни ваксини, според рецензирано проучване, публикувано във най-авторитетното медицинско списание в света „Лансет“ и цитирано от европейската редакция на „Политико“.
Данните са от проучване фаза 3, в което почти 20 000 участници в редица болници и клиники в Русия са участвали в схемата с две дози. Започвайки от 21 ден след първата доза, има 16 случая на симптоматичен COVID-19 във ваксиналната група срещу 62 случая в плацебо групата, съобщават изследователите. Няма случаи на „умерени или тежки“ коронавирусни инфекции във ваксинираната група 21 дни след първата доза.
Клиничното проучване също анализира хората над 60 години, като установява, че там ваксината е 91,8% ефективна, базирано на 2 144 участници.
Въпросът за ефикасността при възрастните хора предизвика дискусията относно ваксината Оксфорд / AstraZeneca поради липса на данни. Миналата седмица германски експерти препоръчаха препаратът да бъде използван върху лица под 65 години, докато бъдат събрани повече данни.
Ваксината „Спутник V“ се основава на аденовирусен вектор, който включва използването на модифицирана версия на обикновена настинка, за да се стимулират клетките да произвеждат протеиновия шип, открит в коронавируса. След това организмът произвежда антитела, насочени към протеина, осигурявайки имунна защита. Произведената в Русия ваксина се отличава от тази на Оксфорд / AstraZeneca – който се основава на подобна технология – защото използва два различни вируса във всяка ваксина.
Авторите на проучването казват, че стратегията за ваксина от две части може да „помогне за създаването на по-мощен имунен отговор“, тъй като намалява риска тялото да развие устойчивост към ваксината, което иначе би намалило ефективността на втория изстрел.
Русия готова да достави в ЕС 100 млн. дози „Спутник V” след март
Изследването обаче отбелязва също така, че тъй като случаите на коронавирус са били открити само след като участниците са съобщили за симптоми и след това са били тествани, ефикасността просто обхваща симптоматичните случаи на коронавирус. Необходими са повече изследвания, за да се оцени ефикасността за случаи без симптоми, заключи проучването.
В ЕС само Унгария е одобрила използването на руската ваксина, въпреки че преговорите с Европейската агенция по лекарствата продължават. И Сърбия, и Беларус са поръчали ваксината предварително. Говорител на Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), който отговаря за популяризирането на „Спутник V“ в световен мащаб, заяви, че целта му е да започне оценката на препарата в Европейската агенция по лекарствата (EMA) този месец.
Русия пуска през февруари ваксината срещу COVID-19 „Спутник Лайт“
Клиничното изпитване продължава и цели да включи общо около 40 000 участници.
В писмен коментар Иан Джоунс, професор в Университета в Рединг, и Поли Рой, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, отбелязват, че „резултатът, докладван тук, е ясен“, въпреки всички критики за липсата на прозрачност и „неприличната бързина“ на развитието на „Спутник V“.
„Още една ваксина вече може да се включи в борбата за намаляване на честотата на COVID-19“, казаха те. / Dariknews.bg

Още по темата