Протести, оръжия и сблъсъци в САЩ

Протести, оръжия и сблъсъци в САЩ

Протестиращи поддръжници и противници на президента Доналд Тръмп излязоха по улиците на редица градове в САЩ.
Донякъде очаквано Джо Байдън, опонентът на Тръмп на президентските избори, завършили вчера, започва да надделява с напредването на броенето на гласовете. Този обрат беше заложен в процедурите за обработване на бюлетините.
Повечето от привържениците на Байдън гласуваха предварително по пощата заради заразата от коронавируса. Същевременно в редица щати първо бяха обработени бюлетините, подадени директно в избирателните секции. Така първоначално Тръмп получи известно предимство.
Настоящият президент се възползва от това и се обяви за окончателен победител много преди броенето на гласовете да е приключило. Той обвини, без да се обляга на доказателства, щаба на опонента си в манипулации на вота и призова за спиране на обработката на бюлетините.
Призивът на Тръмп беше подет от неговите привърженици и предизвика бурни реакции от противниците му.
Големи групи от хора, част от които въоръжени, излязоха на протести, блокираха пътни отсечки и обградиха сгради, където се извършва броенето на бюлетините. Поддръжниците на Тръмп протестираха с призиви като: „Прекратете кражбата”, а противниците му настояваха всички гласове да бъдат преброени. На места имаше сблъсъци с органите на реда.
Властите в Ню Йорк конфискуваха огнестрелни оръжия, след като въоръжена група се опита да ескалира мирен протест в Ню Йорк.
В Портланд, след съобщения за „масово насилие”, се стигна до разполагането в града на части на Националната гвардия.
Продължават и демонстрациите, свързани с движението „Черните животи имат значение”. В Денвър няколко души бяха арестувани за вандалски прояви.
Повече от 100 демонстрации са планирани в САЩ между сряда и събота от организацията  „Защитете резултатите”. Протести организират и „Неделими”, „Изправи се Америка” и др.
Полицейското управление в Лос Анджелис обяви за втори пореден ден „тактическа ситуация” в целия град, с което цели да осигури достатъчно ресурси за справяне с евентуални размирици.
 

Още по темата