Кипър скандализира със „сатанистка“ песен за „Евровизия 2021“

Кипър скандализира със „сатанистка“ песен за „Евровизия 2021“

През ноември 2020 национална телевизия на Кипър „CyBC“ обяви Елена Цагрину за представител на островната държава, а името на песета, с която певицата ще излезе на сцената, е „El Diablo“. Премиерата на композицията се състоя преди няколко дни и предизвика неочакван скандал.В Кипър беше задържан мъж, който нахлул в офиса на обществената телевизия, за да протестира срещу песента, съобщава „Associated Press“. Той направил скандал на няколко служители на медията и ги обвинил, че одобряват подобна „сатанистка“ песен, която според него е оскърбителна за християните.

Отбелязва се още, че други жители на острова също са възмутени от избора на „El Diablo“ за представител на страната на конкурса. В телевизията са получени десетки обаждания със заплахи и настояване песента да бъде сменена.Скандалът се е превърнал почти в политически въпрос. Сред протестиращите е и местна Асоциация на богословите, според които композицията „изповядва любов към сатаната“. Дясната кипърска партия Национален народен фронт пък обяви, че дори текстът на песента да е метафоричен, „той напада нашата вяра и я оскърбява“. Автори на песента „El Diablo“ са Jimmy „Joker“ Thornfeldt, Oxa, Thomas Stengaard и Laurell Barker, съобщават от официалната страница на „Евровизия“. Последната е „добре известна на евровизионната публика“, след като в съавторство някои от нейните песни представят различни страни в песенния конкурс. Такива са: „Stones“ и „She Got Me“ за Швейцария, „Sister“ и „Empires“, съответно Германия 2019 и Полша 2020. Автор е и няколко хита на Елени Фурейра. Thomas Stengaard е автор на „Only Teardrops“, която спечели „Евровизия 2013“ за Дания.

Елена Цагрину е родена в Атина през 1994, а на 14 години става полуфиналист в „Гърция търси талант“. Пет години е част от групата „OtherView“. Водеща е на трети сезон на „Гласът на Гърция“ през 2016-2017.

Кипър ще участва в първия полуфинал на Евровизия 2021 на 18 май. Представителката на България Виктория ще вземе участие във втория полуфинал два дни по-късно.

Източник: Avtora.com

Още по темата