Боря се срещу „върхушката“ в здравеопазването

Боря се срещу „върхушката“ в здравеопазването


Аз реагирам след данните за нарушения, защото съм принципал на тази болница („Пирогов“, бел. ред.). На негово място съм назначил един от най-уважаваните специалисти проф. Поромански. Това е. Точка на въпроса с „Пирогов“.

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод напрежението с най-голямата спешна помощ.

„Аз не съм лекуван за чернодробна цироза. Това се отнася и за още други 400 души“, коментира той.

„Д-р Атанасов казва, че е издал фалшива диагноза. Не съм лежал в болницата нито един ден. Издадена ми е епикриза все едно, че съм лежал. Не съм лекуван, нямам чернодробна цироза. Нямам никаква постковид цироза. Стига сте разпространявали неверни неща! Аз съм отишъл на контролен преглед, след като съм лежал декември месец в ковид отделение. Ако не сте ме чули, мога да го отговоря още веднъж! Разбрах за това няколко месеца по-късно, отидох и поисках документите. Поисках от НЗОК да заличи тази диагноза, тъй като аз нямам такова заболяване. Алтернативата беше да поискам ТЕЛК“, заяви още Кацаров.

Той изтъкна, че фалшивите диагнози създават и друг проблем освен този за източването на НЗОК – с тази епикриза пациентите могат да поискат да бъдат освидетелствани за ТЕЛК или да се запишат в листата за трансплантация на черен дроб. Министърът призова всички тези фиктивни пациенти да бъдат заличени с фалшивите диагнози.

Стойчо Кацаров бе категоричен – ще се бори срещу „върхушката“ в здравеопазването.

„Виновен е начинът, по който е организиран здравният модел. Не ме вкарвайте в дребнотения. Знам, че това е пикантно за медиите“, реагира той на въпрос дали проф. Балтов е част от порочния кръг.

„Ако ние толерираме нарушенията на правилата, ще продължим да плащаме като общество тази висока цена. Аз нямам проблем да се изправя срещу това. Аз съм на страната на истината“, каза още Кацаров.

Още по темата