Собствениците на заведения очакват от държавата нови подаяния

Собствениците на заведения очакват от държавата нови подаяния


Водещите браншови организации, обединяващи собственици на заведения и нощни клубове, ще поискат нови компенсации от държавата, тъй като дейността им е възпрепятствана от заповедите на здравните власти за намаляване на заразените. Очаква се заведенията да бъдат ударени и през декември – месеца, оценяван от собствениците им като най-силния през годината. 

Засега браншовиците искат да отпаднат лихвите по натрупани поради пандемията задължения за данъци и осигуровки в периода март – декември. Освен това те очакват компенсира със суми, които са определен процент от оборота за миналата година за всеки обект. Отделно искане е за единен вечерен час за заведенията в страната.

Сдружението на заведенията в България поиска още 6 месеца отсрочка за обслужване на кредитите на физическите и юридическите лица. Мотивът на сдружението е, че заради пандемията нощните заведения не работят.

„Според това колко време ще продължи затварянето, ще поискаме и компенсация в процент на оборот, спрямо миналата година, процент от оборота да се възстанови на затворените дружества, за да могат те все пак да поддържат своите обекти – наем, ток, вода, счетоводство“, каза председателят на сдружението Ричард Алибегов.

В нощните заведения са заети около 35 хиляди души. Заедно с прилежащите бизнеси като диджеи, артисти, певци, охранителни фирми техният брой е приблизително 100 хиляди души, твъри организацията.

Други организации смятат, че сектор “Туризъм” трябва да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Според тях е недопустимо такъв стратегически отрасъл за българската икономика да не бъде подпомогнат с отделни мерки, кореспондиращи с отрасъла, а да се разчита само на косвени ползи от други програми.

Преди дни държавата обяви, че ще помогне на работещите в затворените заради коронавируса заведения – по 488 лв. ще бъдат отпуснати през ноември и декември на служителите на трудов договор, които са в неплатен отпуск заради кризата.

 

Още по темата