Проф. Иво Петров със съвети как да действаме при зараза с коронавирус

Проф. Иво Петров със съвети как да действаме при зараза с коронавирус

В много болници бяха удвоени леглата за COVID-19, включително и в общинските. Може да се каже, че общинските болници се включват много активно. Освен това наскоро беше взето решение лечебните заведения от извънболничната помощ да играят ролята на триаж за пациенти, които са със симптоми на коронавирус. Това каза в сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров.
Болниците в София могат да осигурят много легла, може би десетократно спрямо сегашния капацитет. Не само легловият капацитет има значение обаче, а и персоналът. Не всеки лекар се е сблъсквал с кронавируса, учим се в ход. Необходимо е лечебните заведения да са снабдени с медикаменти и най-вече с персонал, подчерта той.
Сега знаем много повече за патологията, за различните фази на лечението. Лечението трябва задължително да се води от лекар, не трябва да се вземат превантивно никакви медикаменти. Конкретната фаза на заболяването изисква конкретни мерки. Тези фази трябва да бъдат преценени от лекар, дори това да се случва онлайн, посочи проф. Петров.
Той поясни, че не препоръчва при леки симптоми задължително да се ходи в болница. При началните фази човек може да попита по телефона своя лекар и да се започне с първоначалните общи мерки, които се прилагат при настинка – потискат високата температурата, които правят леко разреждане на кръвта, които подкрепят имунитета – витамин Д, селен и цинк. Ако пациентът има нарастващ задух и изразена кашлица, трябва да се обърне към разкритите към общинските здравни заведения триажни центрове, каза още проф. Иво Петров./Новините БГ

Още по темата