Вариантът Мю вече е в Турция, мерките остават същите

Вариантът Мю вече е в Турция, мерките остават същите

Новият вариант Мю на коронавируса е бил установен при двама души в Турция, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, цитиран от Анадолската агенция, предаде БТА.

Министърът допълни, че към момента Турция не планира нови мерки, въпреки че според научни данни този вариант „заобикаля“ ваксините.

„Засега не планираме да въведем допълнителни мерки, защото до момента Мю вариантът не е установен при други лица с изключение на два случая“, каза той.

Над 90 на сто от случаите на коронавирус в страната се дължат на вариантите Делта и Делта плюс, добави министърът.

Редовното тестване с PCR за неваксинираните ще се запази, като засега не се обмисля то да стане за сметка на гражданите в бъдеще, за да се насърчи ваксинацията, каза още той.

Коджа напомни, че Турция препоръчва поставяне на трета доза ваксина за имунизираните с инактивирана ваксина срещу COVID-19, но засега няма такава препоръка за иРНК ваксините, при които се наблюдава по-дълго запазване на имунитета.

В предстоящите месеци ще продължи наблюдението върху ефекта от тези ваксини и съобразно заключенията ще бъде направена препоръка дали и кога е нужна подсилваща доза.

По думите на здравния министър Турция извършва подготовки, така че да започне серийно производство на местната инактивирана ваксина „Тюрковак“ до месец и половина или два месеца.

Коджа изтъкна също, че властите не биха желали отново да затварят училища заради епидемията при наличието на ваксина срещу заболяването и насърчи ваксинацията. Както той отбеляза до 2-3 дни в Турция се очаква броят на поставените дози ваксина да превиши 100 милиона.

По официални данни до момента са ваксинирани 98,4 милиона души в Турция с най-малко една доза ваксина.

Offnews.bg

Още по темата