МЗ: Протести няма да спрат разпространението на вируса

МЗ: Протести няма да спрат разпространението на вируса

Министерство на здравеопазването отговори с писмо на ресторантьорите, които готвят за днес гражданско неподчинение. Те обявиха, че няма да затворят заведенията за хранене в 23 часа, какъвто вечерен час беше въведен от днес със заповед на министър Стойчо Кацаров. Нещо повече, и нощните клубове ще отворят протестно и ще приемат клиенти, при условие, че са преболедували, ваксинирани или с отрицателен тест за COVID-19. От браншовите организации посочиха, че това е форма на гражданско неподчинение и е позволено от закона. „В този случай ние ще ползваме тази форма, за да защитим нас и служителите си“, коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.
Ето какво написаха от министерство на здравеопазването:
„Във връзка със заявената по-рано днес позиция на представители на ресторантьорския бранш, заявяващи готовност за гражданско неподчинение спрямо влизащите в сила днес противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната, Министерство на здравеопазването припомня, че тези мерки са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети.
Припомняме, че към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4 284, а в интензивните отделения се намират 339 от тях и броят им расте ежедневно. Това налага временното въвеждане на противоепидемични мерки.
Мерките се въвеждат по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съобразени са с Националния оперативен план и се даде необходимото време за подготовка за новите условия.
Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори.
В МЗ постъпиха над 40 такива становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения.
Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им.
Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19“, завършват от здравното ведомство./Вестник Марица

Още по темата