Стотици се стекоха в Карлово да се преклонят пред великото дело на Апостола /ВИДЕО/

Стотици се стекоха в Карлово да се преклонят пред великото дело на Апостола /ВИДЕО/

С тържествен митинг-заря на площад „Васил Левски” в Карлово бе отбелязана 184-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Честването започна с посрещане знамето на Карловския революционен комитет. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
„Малко са градовете в България, на които на плещите лежи такава голяма отговорност, защото тази вечер цяла България гледа нас, гледа как честваме 184 години от рождението на най-великият наш съгражданин – Апостола на българската свобода, и тя ще лежи винаги на нашите плещи и никога не трябва да забравяме това.
Разказът за Левски има всяка едно поколение. Разказът за Левски ние днес трябва да го продължим в разказа за България!
184 години след рождението на Апостола ние сме тук, и в най-тежките години карловци не забравят 18 юли. Те са тук и това е нашата сила и отговорност.  Убеден съм, че  поколенията след нас, ще продължат да бъдат толкова силни и отговорни. Вярвам в това. Нека Бог да закриля и пази нашия скъп град, да пази нашето любимо  отечество България. Честит празник!“, каза в тържественото си слово кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
След това, той предостави думата на  президента Румен Радев.
„Левски е месията на националната ни революция. Той е неин вдъхновител, мъченик. Но това са видимите почести. Важен е духът важно е кредото на Апостола. А духът и кредото не живеят в паметници. Тях ние поддържаме живи и те нас живи ни поддържат. Има мисли непреходни като знаменитото кредо на Апостола – „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“. Дълги години времето нас обръщаше. Търпяхме, понасяхме, приспособявахме се, оцелявахме, примирявахме се, емигрирахме и се завръщахме, за да си тръгнем отново“, каза в словото си Румен Радев
Кулминация на тържеството бе грандиозна заря, която възхити всички присъстващи на площад „Васил Левски”.
В знак на почит и признателност пред безсмъртното дело на Васил Левски бяха поднесени гирлянд на славата, венци и цветя от държавни институции, политически партии и организации, кметове на общини и населени места, културни и обществени институции, туристически организации и стотици признателни граждани.
Да се поклонят пред Апостола бяха министърът на културата проф. Велислав Минеков, бъдещи народни представители, генерал-майор доктор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, председателят на ОбС Доньо Тодоров, общински съветници, кметове на населени места, граждани и гости на Карлово.
 

Още по темата