Юрий Асланов: Очакваше се оставката на Корнелия Нинова

Юрий Асланов: Очакваше се оставката на Корнелия Нинова


„Голямата изненада е сривът и на ГЕРБ, и на БСП, както и извънпрогнозният резултат на „Демократична България“. Този коментар направи пред БНР социологът от агенция „Афис“ Юрий Асланов и уточни, че всички други резултати са били прогнозирани.

Според Асланов от ГЕРБ са подценили това, че анти-ГЕРБ нагласата е останала в обществото, въпреки че протестите стихнаха. „Подцениха и това, че много хора не са съгласни с тези меки форми на тоталитарен контрол, които правителството налага във връзка с пандемията“, допълни той. 

Третият фактор, който социологът посочи, е, че големите партии са разчитали, че тази кампания ще бъде сведена до битка на твърдите им ядра.

Голямата грешка на БСП, според Асланов, е била, че не са изразили ясна позиция за подкрепа по отношение на заявката на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова да се кандидатират за втори мандат. 

„Това нещо най-сериозно се отрази на отлива на подкрепа от БСП“, обясни той и подчерта, че Корнелия Нинова е трябвало да поеме отговорност за това: „Това беше оставката, която се очакваше, беше логично да бъде подадена“. 

Асланов уточни, че вотът от чужбина не е бил подценяван от социолозите.

Още по темата