Разработваме маршрути за поклоннически туризъм

Разработваме маршрути за поклоннически туризъм


Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм, с които ще насърчим посещенията на свети места и обекти като Троянския манастир. По този начин ще насърчим пътуванията през цялата година и ще подпомогнем местните икономики и заетостта през четирите сезона. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещението си в Троянския манастир днес, цитирана от пресслужбата на Министерството на туризма.

„Този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал, и именно подобни нишови услуги могат да допринесат за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация“, е заявила вицепремиерът. Тя е коментирала още, че светата обител е третата по големина у нас и сред най-обичаните дестинации, свързани с религиозни посещения. Всяка година Троянският манастир се посещава от хиляди туристи и има тенденция към непрекъснато увеличаване на туристите тук.

Манастирът е основан към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се разраства много бързо, а през 18-и век в него започва да функционира и килийно училище. Интересна част от историята на обителта е, че Васил Левски основава тук революционен комитет. Манастирът обаче не участва пряко в Априлското въстание, защото в него са настанени турски части. По време на Руско-турската война монасите и околното население подпомагат отряда на генерал Павел Карцов при прехода на Балкана.

Министърът е посетила музея към манастира, в който се пази грамотата на Цариградската патриаршия, с която се дава началото на съществуването на обителта. В него могат да се видят и сведения за пребиваването на Васил Левски. Тя е разгледала и Антимовото крило, което е последната възстановена част от манастира със средства от бюджета, отпуснати от кабинета на премиера Бойко Борисов.

В днешния ден православните храмове в страната отбелязват Успението на Константин-Кирил Философ, един от създателите на българската азбука.

Още по темата