Дамбраускас: Не знаем каква е ситуацията с Десподов! Мечтая да влезем в ШЛ, Разград е идеалното място (ВИДЕО)

Дамбраускас: Не знаем каква е ситуацията с Десподов! Мечтая да влезем в ШЛ, Разград е идеалното място (ВИДЕО)

Снимка: ludogorets.com
Треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас отговори на въпросите на феновете. Литовският специалист говори пред официалната страница на разградчани, където привърженици му задаваха въпроси.
„За да влезем в Шампионската лига да отидем в магазина и да си купим магическа пръчка и всичко да се получи, шегувам се. Трябва да работим на всички нива – в скаутинга, тренировките и да търсим максимума, който да извлечем от футболистите в момента. Трябва да изградим много добър състав, защото разликата между Шампионската лига и Лига Европа е голяма. Трябва да направим добра селекция, за да атакуваме турнира“, заяви Дамбраускас.
„Не мисля, че Доминик Янков е твърда резерва. В последният мач срещу Царско село стартира, а преди това изигра 90 минути и срещу Локомотив Пловдив. Лудогорец има 23-ма равностойни футболисти. Доминик е един от най-големите таланти в България и смятам, че има огромно бъдеще. В псоледните мачове получава повече игрово време, което беше напълно заслужено. Треньорският щаб избира спрямо предстоящия двубой кои играчи ще свършат работа. Смятам, че Доминик има светло бъдеще във футбола. Имали сме много разговори с него. Развива се по много добър начин, както в Лудогорец, така и в националния тим. В Лудогорец не трябва да си най-добрия български футболист, за да играеш. Той трябва да се бори с играчи, които са много високо международно ниво. Позицията му на №10 е различна вече. Той започва да се научава на тези отговорности и играе на различни позиции. Има много голям потенциал, който тепърва ще бъде показан“, добави още той.
„Може да ме изпитате с детектор на лъжата, но Разград е идеалното място на професията, която съм избрал да практикувам. Базата е страхотна. Има мир и всичко е прекрасно е, че за мен всичко е на 5 минути разстояние. Мога да дойда сутринта, а след това да се върна вечерта. Много ме радва, че хората ме поздравяват. Усещам любовта, която феновете имат към отбора. Надявам се всички привърженици да се върнат на стадиона и да усетим подкрепата отново“, заяви Дамбраускас.
„Не съм тук от толкова дълго време, за да мога да отговоря за младите футболисти. Не е възможно за две месеца да наложиш много млади играчи. Аз съм човек, който обича да работи с такива и моята статистика го показва. Трябва да имаме предвид и философията на Лудогорец, която изповядва – гонят се всички трофеи в България и участие в Шампионската лига. Работата с младите е специфична, защото в началото не са свикнали да играят под голямо напрежение и силна конкуренция. Работя с пет или шест млади играчи. Решихме за Димитър Митков да го пратим под наем, за да получава повече игрово време. Виждаме голям потенциал в него и не исках да играе за 10 или 15 минути на мач. Дано се развие достатъчно, както и останалите момчета“, добави още той.
„Работим много със скаутинга и търсим постоянно подобряване на всяко едно звено. В момента, в който прозорецът затвори, започваме работа, за да бъдем подготвени за следващия и да можем да осъществим това подобрение в нашите редици“, каза треньорът на Лудогорец.
„Рано е да кажем за играещите под наем. Не знаем каква е ситуацията с Десподов. Текпетей има по-дълго споразумение с клуба. Нищо все още не е ясно. Когато стане ясно, клубът ще обяви всичко официално“, каза Дамбраускас.
„Идеалната ситуация е на всяка една позиция да имаме по двама играчи. За мен най-важното е да има баланс, защото нито един отбор не може да играе 90 минути на максимум. Опитваме се да водим доминиращ футбол с контрол на топката и да покажем по-голяма скорост. Много от отборите в България играят по-затворено. Когато бъдем пресирани високо е необходимо да търсим бързо изнасяне на топката. Имаме двама разиграващи плеймейкъри – Алекс Сантана и Светослав Дяков. Казах, че постоянно търсим играчи и ще видим дали ще има такива, които да ни подобрят нивото“, добави още той.
„Работим всеки един ден, за да бъдем възможно най-добри. Работя всеки ден, за да влезем с Лудогорец в Шампионската лига. Това е една от най-големите ми мечти и вярвам, че можем да го постигнем“, каза Дамбраускас.
„Мога да се опитам да сравнявам българското с хърватското първенство, където работих до скоро. Много са различни. Повечето отбори в България разчитат на защитата и да запазят мрежата си суха. В Хърватска самата средна възраст в първенство е много по-ниска. Разчитат на много млади играчи. Има по двама – трима в клубовете, които са перспективни и се търси след това материална полза. Затова там първенството е по-различно и залагат на по-атакуваща игра“, добави още той.
„В защита определен играч може да кажем, че не е добър за нас, но когато отиде в друг тим, прави невероятна кариера. Трябва да знаем, че за всеки играч има идеален отбор. Имаме 11 титуляра, но притежаваме още, които са много добри и чакат своя момент. Всеки ден търсим да подобрим връзките си. В даден момент някой играч може да не покаже някаква стабилност, но не трябва веднага да кажем, че не става за отбора. В момента сме в много добра позиция в шампионата, в борбата сме и за купата. Ще дойде моментът, в който трябва да играем в евротурнирите и трябва да търсим тази арактивност, която искаме“, заяви Дамбраускас.
„Пиерос Сотириу е невероятен футболист и е на топ ниво. Той е голям характер и успя бързо да се адаптира. Напълно е възможно да видим в игра двама централни нападатели. Пиерос да играе с Кешеру. Напълно е възможно да видим това. Дори може някой път да заложим и на трима. Няма треньор, който да се откаже от най-добрите си играчи“, добави още той.
„Идвам от Литва и там хората се стремят да покажат в Европа какво могат. Смятам, че в Лудогорец не искаме да си помисляме за нещо по-ниско от Шампионска лига. Това са целите, които имаме като отбор и клуб“, каза литвоският специалист.
„Не съм доволен и не харесвам това, което се случва в някои от мачовете. Ние сме в процес в изграждането на отбора. В един момент вкарваме голове и играем добре, но в друг преднината, която имаме в класирането започва да влиза в ума на футболистите да пазят резултата, който имаме. Нито аз и играчите не сме доволни от това, което показваме на моменти. Правим всичко възможно да доминираме във всички двубои“, заяви Дамбраускас.
„Целта е да изградим увереността в притежанието на топката и на самия мач. Мога да пусна трима нападатели да играят във всеки мач, но не ни гарантира, че ще доминираме. В съвременния футбол е важно да има баланс в отбора. Трябва да имаме футболисти, които да задържат топката, както и други, които да открадват. Необходимо е да бъдем търпеливи в притежанието на топката. За мен идеалната стратегия е търпение и скорост. В процес сме на изграждане на това нещо. Искаме да бъдем такива в Шампионската лига, защото това искаме. Трябва да намерим и точната схема. В България повечето отбори играят защитно, което ни дава възможност да създадем този автоматизъм. Моят щаб и аз работим всеки ден, но това се случва с много работа и анализи, за да зарадваме феновете“, добави още той.

Още по темата