Ладислав Бартоничек е приемникът на Петер Келнер

Ладислав Бартоничек е приемникът на Петер Келнер


Ладислав Бартоничек (Ladislav Bartoníček) ще ръководи компанията „Пи Пи Еф груп“ (PPF Group) след смъртта на милиардера Петер Келнер, който загина при хеликоптерна катастрофа в САЩ, съобщават световните агенции.

„Екипи от професионални мениджъри управляват компаниите, които са част от PPF Group и ще продължат да го правят под ръководството на Ладислав Бартоничек. Като цяло, PPF има изградена детайлна система, чрез която управлява инвестиционните проекти на групата. Компанията заявява, че загуба на нейния основател няма да се отрази на оперативното функциониране на PPF Group. Тя ще продължи да осъществява своите инвестиционни планове и визията, формулирана от Петр Келнер и неговия екип.“ Това се казва в официално съобщение от PPF Group.
Бартоничек (на 56 г.) е миноритарен акционер на компанията от 2007 година. Той притежава 0.535% от акциите й и е най-дългогодишният бизнес партньор на Петер Келнер.  До момента Бартоничек реално е управлявал оперативно бизнеса на групата. Бартоничек е заемал ръководни постове в застрахователния бизнес. От 2014 г. до 2018 г. той е бил генерален директор на биотехнологичната компания Сотио, която е част от „Пи Пи Еф груп“. После е отговарял за телекомуникационния бизнес на групата.
Келнер загина в събота след като хеликоптерът, с който пътуваше в американския щат Аляска, катастрофира. От 2019 г. най-богатият чех притежаваше 98.93% от „Пи Пи Еф груп“. Според данни на „Форбс“ богатството му се оценява на 17.5 млрд. долара. В последните 15 години  Келнер винаги беше в списъка на „Форбс“ на най-богатите хора на планетата.
Погребението на Келнер ще е в тесен семеен кръг и медиите са приканени да уважават скръбта на семейството на загиналия.

 

PPF Group 

е международна инвестиционно-финансова група. Холдинговата компания на групата е PPF Group N. V., регистрирана в Амстердам. PPF е основана през 1991 година. Названието произлиза от První privatizační fond („Първи приватизационен фонд“).

PPF Group инвестира в множество пазарни сегменти, включително финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими имоти и машиностроене. Ръстът на компанията се основава на развитието на традиционни и нови индустрии, изграждането на модерна инфраструктура, цифровата икономика и свързването на чешкия талант и способности с глобалните възможности.

Обхватът на PPF Group се простира от Европа до Северна Америка и цяла Азия. Групата притежава активи на стойност 44 млрд. евро и управлява 98 000 служители в световен мащаб (към 30 юни 2020 г.). PPF работи в 25 държави.

Жан-Паскал Дювесар е другият миноритарен акционер с дял от 0.26% от компанията.

В края на юли 2018 г. Европейската комисия официално одобрява придобиването на дейността на норвежкия телеком Telenor Group от PPF. Общата сума по транзакцията е 2.8 млрд. евро, като според предварително подписания договор българското звено се оценява на 810 млн. евро.

Част от PPF е и собственикът на bTV Media Group – СМЕ.

Още по темата