Байдън говорил с Путин най-дълго за киберсигурността

Байдън говорил с Путин най-дълго за киберсигурността


Сн. АП

Отношенията между САЩ и Русия трябва да са стабилни и предсказуеми. Това заяви американският президент Джо Байдън на пресконференция след края на срещата на върха между него и руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции. Пресконференцията Байдън даде след пресконференцията, дадена от Путин след края на срещата на върха. А докато Путин даваше своята пресконференция във вила Ла Гранж, където се проведе срещата на върха, Байдън вече беше си тръгнал от мястото.

На своята собствена пресконференция президентът на САЩ определи тона на съмита с Путин като позитивен. Той обаче добави, че е предупредил Путин срещу всякаква намеса в американските избори.

„Ясно казах, че ние няма да толерираме опитите за нарушение на нашия демократичен суверенитет или за дестабилизиране на нашите демократични избори и че ние ще отвърнем на такива опити“, заяви Байдън, предаде Франс прес. Той каза, че повечето време е разговарял с Путин за киберсигурността, допълва Ройтерс. Той каза също така, че е обяснил на Путин, че някои критични инфраструктури, трябва да бъдат недосегаеми, било то чрез кибернетични или други средства. „Дадох му списък с 16 специфични обекта“, вариращи от енергийния сектор до водоснабдителните системи“, добави той. Байдън заяви, че е казал на Путин, че двете страни трябва да договорят някои основни правила на играта, към които всички могат да се придържат. Американският президент добави, че е обсъждал въпроса дали Москва ще предприеме действия срещу кибератаки с искане на откуп, насочени срещу САЩ.

Той съобщи, че е заявил на Путин, че неговият дневен ред не е насочен срещу Русия или срещу която и да е друга страна, а е дневен ред за американските граждани, включващ борба с коронавирусната пандемия, възстановяването на икономиката на САЩ, възстановяването на отношенията със съюзниците и приятелите на САЩ по целия свят, защитата на американските граждани, предадоха световните агенции.

Джо Байдън заяви, че е казал на Владимир Путин, че човешките права винаги ще бъдат на масата за преговори с Русия.

„Как мога аз да бъда президент на САЩ и да не повдигна въпроса за нарушението на човешките права“, каза той. Байдън допълни, че тук не става въпрос да се преследва Русия, когато те (руснаците) нарушават човешките права. „Тук става въпрос за това кои сме ние“, каза Байдън и добави, че човешките права са „част от ДНК-то на нашата страна“. Той добави, че е казал на Путин, че нито един американски президент не може да съхрани доверието на американския народ, ако не защитава демократичните ценности.

Запитан на пресконференцията дали вярва на руския президент Владимир Путин след тяхната среща на върха, Байдън отвърна с типичен израз: „Човек тества пудинга, като го изяжда“, което образно казано ще рече, че нещо може да се оцени, след като бъде изпитано. 

Русия и САЩ потвърждават ангажимента си към принципа, според който в света никога не трябва да бъде подпалвана ядрена война. Това се казва в съвместно изявление на Владимир Путин и Джо Байдън за стратегическата стабилност, публикувано на сайта на Кремъл.

В документа се посочва, че „Русия и САЩ са показали, че дори в периоди на напрежение те са способни да постигнат напредък в осъществяването на съвместните цели за осигуряване на предсказуемост в стратегическата сфера, намаляване на рисковете от въоръжени конфликти и заплахата от ядрена война“.

„Неотдавнашното продължаване на договора за стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ) е свидетелство за нашия ангажимент към контрола над ядрените оръжия. Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към принципа, според който в ядрена война не може да има победители и такава никога не трябва да бъде подпалвана“, се казва в изявлението на лидерите след срещата на върха Русия-САЩ.

Още по темата