Само ЦИК има право да прекъсне машинното гласуване и да разреши бюлетина

Само ЦИК има право да прекъсне машинното гласуване и да разреши бюлетина

Само Централната избирателна комисия (ЦИК) ще вземе решение дали да се преустанови машинното гласуване. Това подчерта говорителят на комисията Росица Матева. Процесът на гласуване с устройствата не може да бъде прекъсван по прецента на Секционната избирателна комисия. 
Заради коронавируса отново ще бъдат засилени санитарните мерки.
Указанията за изборите налагат да не се прекъсва гласуването с машини и за дезинфекция. Такава ще се извършва, но без да се спира вотът. Всяка секция ще разполага със спирт до 75% градуса.
На избирателите пък ще се предоставят ръкавици, които после ше бъдат изхвърляни. Не се препоръчва на хората да си дезинфекцират ръцете с гелообразни препарати непосредствено преди гласуването.
Междувременно говорителят на ЦИК обясни, че съгласно последните изменения на Изборния кодекс в изборния ден преди да започне гласуването, всяка СИК трябва да разпечата от машините за гласуване хеш код, който е осигурен от Държавна агенция „Електронно управление“. За всеки такъв код следва да се състави констативен протокол.  След приключването на изборния ден машинният протокол се разпечатва в три екземпляра – за СИК, РИК и ЦИК.
Относно отчитането на данните от ЦИК обясниха, че са проверили процеса при предсрочния вот в Благоевград и с. Ясен преди дни. Данните от протокола, който издават машините, съвпада изцяло с тези от преброяването на контролните секции.
„Няма никакви съществени различия. Това са данни от 32 секции от общо 123, тоест от около 26% от всички секции. Това означава, че вероятността да има някакво разминаване е под 1%. Казвам това, защото в публичното пространство се обсъжда темата, че трябва да задължим СИК да преброяват контролните разписки. Тоова би било безсмислица, достойна за „Гинес“, каза другият говорите на ЦИК Цветозар Томов.
Освен това той призова да не се спекулира с това, че машините за вота могат да бъдат манипулирани./Новини.БГ

Още по темата