Каназирева: Свидетели сме на политическо шоу в Народното събрание, арогантно поведение и език на омразата

Каназирева: Свидетели сме на политическо шоу в Народното събрание, арогантно поведение и език на омразата

„Точно в Деня на  Българската конституция парламентарното мнозинство започна с нарушаване на  Конституцията на РБ, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV народният представител от ГЕРБ-СДС  Дани Каназирева, която е юрист и доктор по конституционно право. Коментарът и бе по повод скандала в пленарна зала с гласуването на оставката на премиера Борисов.
Според Каназирева в чл. 111 има ясно разписана процедура, според която правителството депозира оставка и тя не подлежи на гласуване.
„Може да се приеме за сведение, но не и да се гласува. Защото духът на Конституцията е непрекъсваемост, т.е. да имаме Министерски съвет и да не оставаме без такъв до избора на нов. Колегите се позоваха, че на Станишев също му е гласувана оставката, но това се е случило едва, когато е имало указ на президента за първия кабинет на Борисов. Така, че категорично има нарушение и се попада в патова ситуация , в която има риск за  актовете на Министерския съвет до избора или назначаването на служебен кабинет, които могат да бъдат обжалвани като незаконосъобразни“, обясни казусът Каназирева.
Тя допълни, че това е мнение и на редица нейни колеги-конституционалисти, включително и съдии от Конституционния съд. По думите й ситуацията в пленарна зала е била  показателна, че всичко се върши „на въпреки“, без аргументи и се залита в некомпетентност.
„Наблюдавам изключителна грубост, арогантност, липса на възпитание. И мога да кажа, че ако Манолова, Хаджигенов, Капон или Дончева– са лицата на промяната в България, просто Господ да пази България! Това не е поведение, което подхожда на тази емблематична за България сграда. Тези хора, които имат малко над 4 процента от вота, нямат това право да обобщават и да говорят от името на хората в България, категорична е Каназирева.
Според нея в НС се разиграва политическо шоу, включително с гласуваната комисия за ревизия на управлението на кабинета Борисов.
„Всъщност се оказа не ревизия, а проверка. И всъщност самите те в един момент стигнаха до извода, че тази комисия нищо не може да свърши, защото е нужен огромен ресурс от хора, за да се провери и прочете всичката документация, да се анализира и да се изготви доклад. Този доклад не е ясно на кого ще се депозира, защото в България имаме редица органи, които съблюдават, следват, правят проверки и сезират органите, ако има установено нарушение. Така че тази комисия е едно, може би, предизборно говорене, защото едни се готвят за нови избори, други – искат правителство“, коментира ситуацията в Парламента  народният представител и допълни, че  тепърва предстои да  видим хаоса в това НС.
Според Каназирева всяка критика може да има основание,  но тази агресия,  обиди, тази омраза, този арогантен тон, не съответстват на нормално парламентарно говорене.
Тя посочи и второ нарушение на Конституцията с депозирания, законопроект за промяна на основния закон.
„Внесен  е от ДБ- с 27 гласа. А по Конституцията за изменение трябват една четвърт, т.е 60 подписа. Нека първо да си ги съберат и тогава да го внасят, каза още  Каназирева.
Тя е категорична, че не може НС да започва с  нарушаване на Конституцията и то два пъти и с  претенции, че ще има някаква промяна.
„Промяната, която аз наблюдавам, е в едно изключително груба и некомпетентна насока. Само говорене, без основните теми пред България. А те са: преодоляване на здравната криза и икономическите и социални последици от нея.Срещу нас има едни партии, които са тотално идеологически несъвместими. И не знам как ще работят. Например – дали Станислав Трифонов одобрява съдебната реформа на Христо Иванов или Христо Иванов – предложението за намаляване на субсидията от  г-н Трифонов. А депутати от други партии  имат по няколко мандата и са имали своя шанс да променят не само себе си, но и страната. Нужно е повече отговорност и държавническо поведение – в имeто на страната ни“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС.
На въпрос за  разпускането на Националния оперативен щаб тя обясни, че има министър на здравеопазването, който следи ситуацията, а и работа на целия екип на МЗ е изключително активна.
Тя е категорична, че към настоящия момент и здравният министър, и социалният, и всеки един министър изпълнява своите  задължения.
Каназирева допълни, че първият законопроект, който е подготвен и ще бъде внесен от групата  е за мажоритарните избори. Тя припомни, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която след като се проведе референдума, на който гласуваха 2,5 души, внесе и 3-те предложения и го подкрепи.
По думите й  ГЕРБ-СДС не се притесняват от нови избори, нито от служебен кабинет.
„Нямаме никакви притеснения от ревизии, проверки и всичко останало. ГЕРБ-СДС е първата политическа сила, ще бъде предложен кабинет, защото това е отговорното поведение. На България е нужно стабилно правителство, дясно, работещо и проевропейско“, заключи Дани Каназирева.

Още по темата