Снежен апокалипсис в Москва | Банкеръ

Снежен апокалипсис в Москва | Банкеръ


Москва днес е в плен на снежна буря. Снегът затрудни автомобилното движение, много полети бяха отменени или закъсняват, дори за пешеходците е трудно да се движат по улиците при температури от минус 15 и силен вятър, съобщи Ройтерс.

Властите в града временно увеличиха капацитета на обществения транспорт с пускането на допълнителни превозни средства.

Силният снеговалеж започна снощи и се очаква да продължи до утре. Руската метеорологична служба посъветва хората, ако е възможно, да стоят далеч от дърветата заради силния вятър, чиито пориви достигат до 18 м/с. 

„Това е истинска снежна буря, снежен армагедон, снежен апокалипсис. Това не е учебна, а бойна тревога“, каза Евгений Тишковец от ФОБОС пред РИА Новости, още преди да завали.

Образувалата се към тази сутрин снежна покривка беше 56 см, което не се е случвало от почти осем години, съобщи метеорологичният център ФОБОС. Възможно е в следващите дни да бъде подобрен рекордът за снежна покривка от 1956 г. – 60 сантиметра. За малко повече от ден над града са паднали около 75 процента от средномесечната норма за снеговалеж за февруари.

За последните дни снегопочистващите служби са почистили над 1 милион кубични метра сняг от улиците, каза заместник-кметът Пьотър Бирюков пред агенция Интерфакс и добави, че са наети допълнително 12 000 работници. В града с население от над 12 милиона около 60 000 души почистват улиците.

На летище Домодедово са отложени над 50 полета, а осем са отменени, предаде ТАСС. На Шереметиево отложените полети са 20, а на Внуково – 28.  Общо закъснелите полети по московските летища са около 100.

Още по темата