Република Северна Македония купува 10% в терминала в

Република Северна Македония купува 10% в терминала в


Преспанският догоровор с Гърция е довел до сътрудничество в областта на енергетиката, с което Република Северна Македония е станала водеща страна в региона по инвестиции в зелената енергия, съобщава БТА, като цитира агенция МИА.
Те се позовават на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който е написал в профила си във Фейсбук: „Нашето намерение е да участваме с дял от 10% в газовия терминал в Александруполис, който е на стойност около 400 милиона евро, и с 25% в газовата електроцентрала, която е непосредствено до газовия терминал, с капацитет 630 до 830 мегавата и стойност над 400 милиона евро“.
Премиерът Заев говори и други възможности за развитие на икономическите отношения с Гърция, като подчерта, че това означава перспективи за нови работни места, по-високи заплати и разрастване на търговията между двете страни.

 

„Булгартрансгаз“ ЕАД вече е акционер в терминала за втечнен газ на “Александруполис”

В края на януари тази година бе финализирана сделката за участие на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ на “Александруполис”. Дружеството бе вписано в книгата на акционерите на „Газтрейд“ С.А като пълноправен акционер с всички произтичащи права и задължения съгласно подписаното Споразумение между акционерите. 

„Независима система за природен газ „Александруполис“ е модерен високотехнологичен проект за плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG). Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6.1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³.

Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона, като интерконектора  Гърция–България (IGB) и Разширението на Подземното газово хранилище „Чирен“. Тези проекти, наред със съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД, ще подобрят достъпа на България и страните в региона до втечнен природен газ. Основни доставчици на LNG за терминала в Александруполис се очаква да бъдат компании от САЩ, Катар и други.

Още по темата