Над 80 са вече жертвите от наводненията в Германия

Над 80 са вече жертвите от наводненията в Германия

81 са вече жертвите от наводненията в Германия. Природната стихия удари западната част на страната. 1300 души се водят в неизвестност в района на Кьолн.

Цели градове са в руини след най-мащабното в новата история на Германия подобно природно бедствие. Придошлите реки отнесоха цели райони, а много къщи са се срутили. Мобилните мрежи са прекъснати, а много хора не могат да се свържат с близките си.

„Мирни селища преживяват катастрофа, трагедия. Шокирана съм от данните, които получавам за градове под вода, в които хората се качват по покривите на къщите си, за да се спасят и да бъдат спасени”, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Властите в Кьолн обявиха, че много хора са се върнали по домовете си, въпреки предупрежденията да не го правят.

„Това е природно бедствие. Но фактът, че това природно бедствие се случва по този начин, със сигурност е свързан с това, че промените в климата продължават”, коментира Олаф Шолц, вицеканцлер на Германия.

„Не мисля, че някой е очаквал това. Прибирах се от работа и спряха влаковете. Трябваше да слезем всички на една спирка и всеки трябваше да се оправя както може. Нямаше други влакове, релсите бяха под вода”, заяви пред NOVA Георги Иванов от Леверкузен. Той обясни, че цялата болница в града с над 400 пациенти са били евакуирани.

В Белгия загиналите при наводненията са 11 души.

Източник: Petel.bg

Още по темата