Спорът в студиото на ПБ Новинар: Кое областно ръководство на СДС е лигитимно и кое не?/ВИДЕО/

Спорът в студиото на ПБ Новинар: Кое областно ръководство на СДС е лигитимно и кое не?/ВИДЕО/

Политически спор за легитимността на ръководството на СДС Пловдив град и Пловдив област се разрази в студиото на ПБ Новинар.
Хронологията: Преди дни на страницата на сините в областта излезе съобщение,че областното ръководство на най-старата демократимчна партия у нас има ново ръководство и за негов председател е избран бившият син кмет и председател на ОбС Асеновград д-р Светлозар Шуманов. За заместник-председатели на структурата са били избрани Антон Минев, Паскал Терзиев и Пламен Петков.
Преди време обаче бяха проведени други избори на областната структура на СДС. Тогава за председател беше избран кметът на Калояново Георги Георгиев, а негови заместници станаха Добри Вълчев, Милко Стрехин и Николай Марковски. Последните четирима, както и Георги Пилев-член на националното ръководство на СДС и градският лидер на сините от тогавашния избор Никола Хаджийски гостуваха в студиото на ПБ Новинар.
Те заявиха, че събранието, проведено на 16 юни в Карлово, е нелигитимно, че новоизбраният председател Шуманов е бил председател на ОбС Асеновград с подкрепата на БСП и ДПС, че заместник-председателят на националното ръководство на СДС д-р Емил Кабаиванов няма право да заема поста, защото е осъден, че те не са били поканени на събранието, на което присъствали хора само от две общини и че най-важното за националния лидер Румен Христов и за главния секретар Илия Лазаров не било бъдещето на СДС, а ги интересувало само кой ще е представителят на Пловдив град и Пловдив област в Националния съвет. Никола Хаджийски също коментира проблемите в Пловдив и избора на нов председател на структурата в Пловдив в лицето на Тони Симидчиева.
И тъй като казусът е голям, а истината винаги има две страни, дадохме думата и на главния секретар на СДС Илия Лазаров.
На въпроси, провокирани от твърденията на нашите гости, Илия Лазаров отговори, че областното ръководство, което пред нашата камера заяви, че е лигитимно, е било избрано преди местните избори миналата година, но след това се е самоизключило и тези хора вече не са членове на СДС. Причината за това според Лазаров е, че НИС на СДС е взел решение на база на коалиционно споразумение с ГЕРБ сините да се явят заедно с управляващите и да имат общи кандидат-кметове в 5 големи областни града.
Сред тях е и Пловдив. Никола Хаджийски заяви пред нашата камера, че лично е ходил да предложи подкрепа на сегашния кмет на Пловдив Здравко Димитров, който беше издигнат от ГЕРБ. Той обаче не му отговорил. Илия Лазаров пък каза, че хората на Хаджийски са работили срещу щандидатурата на Здравко Димитров. „През годините тези хора винаги са създавали проблеми, тръгнаха срещу Кабаиванов, от тях започна превратът срещу Божидар Лукарски и Мартин Димитров, те рабоятт и срещу символа на СДС-бившия президент Петър Стоянов“.
Лазаров коментира още, че на проведеното на 16 юни събрание са присъствали хора от 5 или 6 общински ръководства и новоизбраното управление е напълно легитимно. Той бе категоричен, че д-р Кабаиванов има не наказателна присъда, а такава за административно нарушение, за което са виновни Никола Хаджийски и Милко Стрехин. Главният секретар на партията категорично отрече и твърденията, че по времето, когато д-р Светлозар Шуманов е бил шеф на асеновградския парламент, е работел с подкрепата на БСП и ДПС.
„Кабаиванов ще остане заместник-председател на СДС, тъй като неговото административно нарушение не му забранява да не заема публични постове“, каза още Лазаров и обясни, че кметовете в България често са заложници на серия от административни дела. На упреците на Георги Пилев, че той и Румен Христов не се интересуват от бъдещето на паритята, Лазаров коментира, че напротив, националното ръководство се интересува от визията на СДС, а от както Пилев, Хаджийски, Стрехин и останалите били отстранени, скандалите и интригите в партията значително намалели.

Още по темата