С Шопен и Барток Унгария – председател Вишеградската

С Шопен и Барток Унгария – председател Вишеградската


„Вишеградската група е само наследство на онова, което направиха през XIV век чешкият, полският и унгарският крал. На 14 февруари 1335 г. в замък във Вишеград тримата благородници се срещнаха, за да договорят отношения на взаимно сътрудничество в Средна Европа. Тогава вероятно сме станали свидетели на първото сдружаване между държави от Средна Европа. Още на 15 февруари те са подписали споразумение и по всичко личи, че между тях е имало любов“ – обяви в Полския културен институт Н. Пр. Мачей Шимански, който е посланик на Република Полша у нас.

След което продължи: „Традицията да се празнува Свети Валентин като празник на любовта датира от XIV век. Така че няма нищо случайно, че във Вишеградската група ние сме като едно семейство – обичаме се, караме се. Имаме различни идеи как би трябвало да изглежда светът, но накрая – въпреки че ни казват, че като група сме мъртви – ние си помагаме взаимно, възстановяваме и вероятно дори в нашите държави ние не знаем колко сериозно сме наблюдавани от другите много по-стари и сериозни европейски държави. И ние – Вишеградската група ще съществуваме. Не слушайте, че ни казват обратно“ – подчерта полският посланик.

С тези думи той официално закри изложбата „30 години вишеградско сътрудничество“ в Полския културен институт и символично предаде щафетата на унгарската посланичка, чиято страна стана новият ротационен председател на Вишеградската група.

От своя страна Н. Пр. Текла Харангозо посочи, че 30-годишната история на Вишеградската група сочи, че и като регион, и като сътрудничество тя представлява сериозна добавена стойност за четирите държави и за Европа.

Тя обясни, че унгарското председателство има за цел, след успешното справяне с пандемията, да допринесе за рестарт в Централна Европа, който да настъпи, както в областта на икономиката, така и в обществения живот, и в дипломацията.

Новият световен ред след пандемията в страните във Вишеградската група трябва да ги завари печеливши от променената световна икономика и политика, подчерта Харангозо.

По думите й общото мислене на държавниците във Вишеградската четворка ще се основава на идеите на здравия разум и на търсенето на прагматични решения. Мотото в програмата на унгарското председателство е „ Да рестартираме Европа“, като това може да стане, като се опираме на три основни стълба.

Първият е координация в рамките на ЕС в интерес на стабилността и сигурността на континента.  

Вторият стълб е укрепване на сътрудничествата, което е особено важно при възраждащата се след пандемията дипломация. Накрая, но не на последно място, третият стълб, се отнася до ново отваряне в подкрепа на рестарта в икономиката и в обществения живот в региона, със затвърждаване на туристическите връзки и сътрудничества в сферата на образованието, културата и спорта.

Последва кратък концерт – Марина Мравова, ученичка на Антонина Бонева, изпълни Полонеза във фа диез минор, Op. 44 от Фредерик Шопен, а Ангел Ялъчков, ученик на проф. Александър Василенко, изсвири „Историята на една муха“ на Бела Барток. Въпреки че бе официално закрита, изложбата „30 години вишеградско сътрудничество“ в Полския културен институт още ще може да се види до 28 юни.

Още по темата