Разликите между редовния и служебния кабинет

Разликите между редовния и служебния кабинет

Шестото служебно правителство в най-новата ни история започва работа от утре. То ще бъде ръководено от Стефан Янев.
Какви са разликите между редовния и служебния кабинет
Основната разлика идва от начина на конституиране. Служебното правителство е особен вид правителство, което се избира и назначава от държавния глава, който определя министър-председателя и персоналния му състав. То има временен характер и съществува до избиране на ново правителство по установения в закона ред. Срокът му на работа обичайно е около 3 месеца – 2 месеца за провеждане на парламентарните избори и 1 месец за свикването на новоизбрания парламент, пише „Труд“.
Конституцията предвижда и хипотеза, при която служебното правителство може да функционира и при работещ парламент. Това е възможно, ако то е назначено в последните 3 месеца от мандата на президента, тъй като в този период той не може да разпусне законодателния орган.
Какви са правомощията на служебното правителство и коя е най-важната му задача
Служебният кабинет изпълнява същите функции, каквито Министерският съвет, но в практиката е прието, че решава единствено текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. Такова правителство обаче не следва да бъде подценявано, тъй като може да взема и политически решения, имащи важни и дългосрочни последици. Най-важната му задача обаче е да подготви и проведе предсрочните парламентарни избори.
Президентът може да прави промени в структурата и състава на служебното правителство в хода на неговата работа.
Предишните служебните правителства на България след 1990 г.:
„Инджова“ – 17 октомври 1994 – 25 януари 1995
„Софиянски“ – 12 февруари 1997 – 21 май 1997
„Райков“ – 13 март 2013 – 29 май 2013
„Близнашки“ – 6 август 2014 – 7 ноември 2014
„Герджиков“ – 27 януари 2017 – 4 май 2017
Източник: Вести.БГ

Още по темата