Николай Василев: Реалистична цел е през 2024-а да се въведе еврото

Николай Василев: Реалистична цел е през 2024-а да се въведе еврото


Реалистична цел е през 2024 г. да се въведе еврото, обяви бившият вицепремиер Николай Василев. 

Преди близо месец подобна прогноза изказа и министърът на финансите Кирил Ананиев, а по-рано този срок бе лансиран и от БНБ. Ананиев каза също, че подготвя Национален план за въвеждане на еврото, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната. Според финансовото министерство макар и пандемията да представлява много голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, тя няма да бъде фактор за удължаване на престоя ни в ERM II. 

„Няма критерии, които да не можем да изпълним. Не е добре да се инвестира всичко само в депозити и имоти, само в собствената си държава и валута, най-доброто решение е диверсификация“, коментира от своя страна Николай Василев.

„Като има рецесия всички губят. Правителствата изхарчиха безпрецедентни пари, за да покрият загубите. Всички хора, които получават помощи у нас, са от публичния сектор“ сподели той пред Nova телевизия. 

По неговите думи е пострадал най-вече бизнесът от някои сектори, където много хора са си загубили работата. А авиокомпаниите, летищата, хотелите, курортите, част от ресторантите, също и част от търговията на дребно, имат трудности и може би няма да се възстановят. Коронакризата е ускорила един неизбежен процес.

„Всички мерки за бизнеса, я има 2 млрд., я няма. Подкрепял съм нехарченето на правителството. Изхарчиха се поне 4-5 млрд. излишни. Разходите трябваше да са с поне 5 млрд. по-ниски за тази година“, обясни икономистът.

Още по темата