Плащане до 10 секунди въвежда БОРИКА

Плащане до 10 секунди въвежда БОРИКА


България стартира въвеждането на незабавни плащания малко по-късно от повечето страни в Европа. Това каза Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на платежния и картов оператор БОРИКА.

„Разполагайки с мобилно приложение с подходящ национален стандарт – Blink, каквото е решението на БОРИКА, потребителите могат действително да платят при търговец в рамките на 10 секунди. Целим клиентското преживяване да бъде не по-лошо от това при безконтактните картови плащания”, обясни още Вичев.

Наредителят трябва да получи потвърждение, че реципиентът е получил парите си и вторият може да ползва парите за друго плащане веднага след това. В допълнение, пакетни плащания като заплати, пенсии или друг тип по-масови бизнес трансакции, които в момента се случват в рамките на няколко часа, ще могат да се реализират по-често и по-бързо.

По-нататъшните предизвикателства са свързани със скоростта, с която банките ще могат да осигурят незабавна услуга 24/7 – денонощно, всеки ден в годината. Начинът, по който се обслужват сметките в момента, като цяло е в едно разширено работно време и през уикендите. Малко организации могат да обезпечат работа със сметка 24 часа. Това е едно предизвикателство за всяка институция, особено от техническа гледна точка. БОРИКА предлага такова решение, наречено Stand-In, с което можем да помогнем на някои от финансовите институции да предлагат 24/7 услуги, точно както се предлагат картовите услуги, каза още Вичев.

Още по темата