Главсекът на МВР предупреди за страшен сценарий на протестите и как ще бъдат окървавени

Главсекът на МВР предупреди за страшен сценарий на протестите и как ще бъдат окървавени

Гражданите да запазят самообладание и да не се поддават на провокации. Това призова на брифинг пред СДВР преди поредния ден на протест на жълтите павета главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. „Видяхте вчера, че всичко може да протече мирно и тихо. Имаше дребни инциденти, но за това не можем да обвиним всички присъстващи на протеста. Молбата ми е, бъдете отговорни, не се поддавайте на емоцията и адреналина. Хората, които участваха снощи в протеста, ни търсиха, за да ни кажат, че има провокатори. Те сами ги изведоха”, заяви комисар Иванов.
„Полицаите не са ви враг, но си вършат работата. Разберете ги. Те са там, за да се грижат за вашата сигурност, не са отдушник на вашите емоции. Това не са първите, нито ще бъдат последните протести, но страшно ще е, ако полицията се оттегли.
Не може да се дръпнат и да оставят българските институции без охрана. Не може да се приберат и да оставят хората безнаказано да вършат погром. Това не е демократично и не се допуска никъде по света”, подчерта главсекът на МВР. „Боли ме много за колегите. Полицаите стоят, те ги замерят с бомбички и бутилки. Бъдете от отговорни”, обърна се той към гражданите.
„Очакваме провокации и тази вечер. Потвърждават се всички информации за намиране на платени участници, които имат една-единствена цел. Голяма част от платените участници не знаят за какво са там. Представете си колко страшно ще стане, ако полицаите се оттеглят. Тези провокации целят да доведат до анархия”, каза още той. Ивайло Иванов отказа да коментира къде се събират платените провокатори и как става плащането, защото все още не са събрани достатъчно доказателства и ще се попречи на разследването. „Има такава организация, заявявам го категорично, имаме данни, ориентирали сме се, имаме такава информация“, уточни Ивайло Иванов.
Главсекът на МВР се ядоса и заради фейк новината, че един от протестиращите е починал. БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че момчето е добре и само е поискало да напусне болничното заведение, където е било настанено. „Прочетох, че е освободен. Лекарите казаха, че има някакви наранявания, но няма опасност за живота му”, обясни Иванов. „4 000 беше разпространена тази фалшива новина. Такова нещо променя нагласи, променя психика и настройва хората. Една такава лъжлива новина ще преобърне и окървави протестите. Затова нека всички бъдат внимателни и да не се поддават на манипулации”, заяви главният секретар на МВР./БЛИЦ

Още по темата