Дончев с важни новини: Ето кога ще стане ясно подава ли оставка Борисов

Дончев с важни новини: Ето кога ще стане ясно подава ли оставка Борисов

Всяка форма на насилие е осъдителна. А такава срещу журналист е още по-осъдителна. Tака коментира начина, по който протече конференцията на ПП ГЕРБ вчера и атаките срещу журналисти вицепремиерът Томислав Дончев. Припомняме, че шепа хора се опита да прекъсне конференцията на ГЕРБ в София Тех Парк. Малцината протестъри, опитали се да нахлуят сред симпатизантите на премиера Бойко Борисов, обаче бяха спрени от охраната на мероприятието. Същевременно стана ясно и за няколко атаки срещу журналисти.
„Никой няма интерес наше партийно събитие да се свърже с насилие. За мен това е провокация. Надявам се МВР да ги намери и разпита. Това е задължение на всички органи. Охрана за нашето събитие не сме наемали“, категоричен бе той.
„Искам да попитам сещате ли се на друга партия някой да е попречил да се състои събирането? Някой от нашите младежи или членове да е ходил някога на Бузлуджа и да ги е замерял? Организират срещу нас някакви неща и ние сме в ролята на жертва“, каза вицепремиерът и добави, че не обвинява директно БСП. „Полицията от седмици се опитва да е толерантна с всички граждани, и протестиращи, и други. Балансът е много труден. Кой е прав? Отговорът е много труден“, заяви Дончев.
„Журналистът има право да ходи където иска, да снима каквото иска и да пита каквото иска. Темата насилие с журналист, дори само счупен телефон, е много чувствителна“, добави той. Дончев коментира и изказването на Борисов вчера, който каза, че за него подаването на оставка не е проблем. „Историческо това се е случвало два пъти. За истинския държавник властта никога не е цел сама по себе си, по-скоро е инструмент да свърши нещо“, добави Дончев и уточни, че сега ще има среща на коалиционния съвет. Запитан след срещата ли ще стане ясно дали Борисов подава оставка, вицепремиерът отвърна: „Не мога да отговоря кога ще е – днес или утре, но при всички случаи ще е в следващите дни“.
„За нас лесен вариант няма. Най-трудно е да избираш. Ако сега подадем оставка, ще разочароваме всички, които са ни подкрепяли назад през годините, а те не са никак малко. От друга страна има натрупано напрежение и на всеки, на когото държавата му е мила, е добре то да спадне. Така че наистина няма лесен вариант“, уточни той. Запитан Екатерина Захариева приемлив вариант ли е, той каза: „Не мисля, че който и да е от нашата квота членове на МС би се нагърбил с функциите на министър-председател“.
„Такъв вариант с отпуска е несериозен… Министър-председател в отпуска за 4 или 5 месеца. Има друг вариант – Борисов подава остаква, завърта се рулетката и, ако се сглоби правителство, ще имаме такова. Междинният вариант пък е – оставка през септември. За да може НС да приеме всички закони, които да ни позволят да влезем в зимата и есента още по-подготвени“, заключи Дончев. Нямаме прокурорски чадър, категоричен бе той. „Коалиция с повече политически сили към момента би изглеждала гнусно“, каза още вицепремиерът. На въпрос може ли ПП ГЕРБ да управлява с хора, които ги наричат „Мафия“ и „Мутри вън“, той отвърна: „Това не искам да си го представям!“./БЛИЦ

Още по темата