Не е ясно кой ще контролира джиповете нарушители към Рилските езера

Не е ясно кой ще контролира джиповете нарушители към Рилските езера


Движението на джиповете, които в пълно нарушение на правилата повече от 20 години превозват туристи и багажи до Седемте рилски езера срещу 15 лева на човек, се спира от четвъртък. Това ще стане със заповед на министъра на екологията Емил Димитров. Не е ясно обаче кой ще контролира изпълнението на тази заповед – Регионалната дирекция по горите, МОСВ и НП „Рила“ или общината, коментират администратори.

Джиповете карат по единствения път към Седемте рилски езера, минаващ през горска територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа „Рилски езера“. 

Нагоре е територия на НП „Рила“, там контролът осъществяват инспектори на парка. В началото на пътя има бариера, поставена през 2014 година, но тя е в частен имот, отбелязва кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който не знае кой ще изпълнява контрола. „Но правомощия за това общината няма“, заяви той пред БНР.

Кой ще контролира изпълнението на заповедта на министър Емил Димитров може би ще се разбере в четвъртък, за когато е предвидена „първа копка“ по изграждане на контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“.

Още по темата