Депутатите в новия състав на сръбския парламент положиха клетва

Депутатите в новия състав на сръбския парламент положиха клетва


Депутатите в парламента на Сърбия положиха клетва, с което официално бе учреден новият състав на Народната скупщина на Република Сърбия, съобщава БТА. Заседанието на Учредителното събрание, което бе проведено при всички мерки за защита от коронавируса, бе председателствано от най-възрастния депутат – 91-годишната Смиля Тишма от листата на Социалистическата партия на Сърбия – Единна Сърбия.
Най-много депутати в парламента има Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич -188, социалистите са с 32 депутати, а за пръв път мандати спечели и СПАС на Александър Шапич, който ще има 11 народни представители. В парламента влизат и четири партии на малцинствата.
Най-големите опозиционни партии бойкотираха парламентарните избори и смятат този състав на сръбския парламент за нелегитимен, коментират светвните агенции.

 

Скупщината

е висшият законодателен и конституционен орган в страната. Представлява еднокамерен парламент. Сръбските граждани са представени от 250 депутати (народни посланици), които по конституция се избират чрез свободно и тайно гласуване с мандат от четири години.

Държавен глава на Република Сърбия е президентът, който се избира за петгодишен мандат на всеобщи преки избори.

Висш орган на изпълнителната власт е Министерският съвет начело с министър-председател (на сръбски: Председник Владе Србијe), който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява от парламента.

Народната скупщина на Република Сърбия (на сръбски: Народна скупштина Републике Србије) е парламентът на Сърбия. Той се намира в Белград, столицата на страната, на площад „Никола Пашич“.

Сградата на парламента, наричана Дом на Народната скупщина (Дом Народне Скупштине), е изобразена на банкнотата от 5000 сръбски динара. Нейният строеж започва през 1907-а и завършва през 1936 година. Тя е седалище на парламентите на Югославия (1936 – 2003 г.) (Народната скупщина на Кралство Югославия, Съюзната скупщина на СФРЮ и Съюзната скупщина на СР Югославия) и после на Сърбия и Черна гора (2003 – 2006 г.) (Скупщината на Държавната общност Сърбия и Черна гора), като през федералния период парламентът на съставната (във федерацията) Република Сърбия е настанен на ул. „Крал Милан“ №14.

Още по темата