Какво разказа българин, евакуиран от Афганистан

Какво разказа българин, евакуиран от Афганистан

Първо бяхме изтеглени от Афганистан и прекарахме няколко дни в бивш транзиционен център на американската армия в Катар. След което с помощта на българския консул в Катар и с помощта на посланика на България в Кувейт се транспортирахме и завърнахме успешно в България, разказа в ефира на „Здравей, България“ Светослав Замчев – българин, евакуиран от Афганистан.
„Риск за живота ни имаше.
Обстановката там се промени изключително рязко в последните две седмици. Правителството се сгромоляса, всички държавни органи, които ние разчитаме на тях като полиция, армия, които са предназначени за осигуряване на обществения и вътрешния ред, сигурност и комфорт на жителите на държавата, буквално в рамките на 12 часа се изпариха и преоблякоха униформите си и застанаха от другата страна.
В този ред на мисли реално опасност за нашия живот имаше
и ние действахме съгласно инструкциите, които са спуснати и трябваше да се евакуираме възможно най-бързо до най-близкото сигурно място, което се оказа бившата военна база, бившата военна страна на летището в Кабул. Оттам бяхме евакуирани с помощта на американски военни самолети до техния транзитен център в Катар“, добавя Замчев.
„Това се случи, след като целия ден прекарахме в Кабул,
трафикът беше ужасен… Хаосът в Кабул започна след 6,30 сутринта. Това беше сигурен знак, че трябва да предприемем евакуация… Прекарахме на пътя около 6-7 часа, говоря за разстояние 2-2,5 км. по права дистанция, а при нормални условия тази дистанция отнема не повече от 15 минути“, казва още той.
А ето и как са отлетели за Катар:
„Пътувахме във военно-транспортен самолет на американската армия.
Бе използвано всяко едно свободно място, за да може да се евакуират максимален брой хора. Вместо 200-250 души, на борда имаше около 600 души“, обясни Светослав Замчев./Вести.БГ

Още по темата