ООН призова за достъпна за всички ваксина срещу коронавируса

ООН призова за достъпна за всички ваксина срещу коронавируса


Бъдещата ваксина срещу новия коронавирус трябва се разглежда като „световно обществено благо“, достъпно за всички, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването на международен форум на върха за набиране на средства, предаде Франс прес.

Алиансът за ваксини (Gavi) се надява на виртуалната среща, в която участват над 50 страни и повече от 35 държавни и правителствени ръководители, да бъдат събрани 7,4 милиарда долара, за да продължат световните кампании за ваксиниране срещу морбили (едра шарка), детски паралич или тиф, сериозно възпрепятствани от епидемията от Ковид-19.

На форума се очаква да бъдат отправени покани за финансиране на покупката и производството на евентуална бъдеща ваксина срещу заболяването Ковид-19, както и да се осигури съдействие за предлагането й в развиващите се страни.

За ваксината срещу Ковид-19 Алиансът цели да събере 2 млрд. долара.

Бъдещата ваксина срещу Ковид-19 трябва да се разглежда като всеобщо благо, ваксина за народите, заяви Гутериш във видеопослание при откриването на срещата, отбелязвайки, че призиви в тази посока са отправили множество световни лидери.

Той изтъкна, че кризата с коронавируса е прекъснала кампаниите за ваксинация и на 20 милиона деца не са били направени всички необходими ваксини, а всяко пето дете по света изобщо не е ваксинирано.

Трябва да намерим сигурни начини за продължим ваксинирането въпреки пандемията, а когато вече имаме ваксина срещу Ковид-19, да гарантираме, че тя е достъпна за всички, подчерта генералният секретар на ООН.

Британският премиер Борис Джонсън, който е домакин на виртуалната среща на върха, апелира за нова ера на глобално сътрудничество в здравеопазването.

„Надявам се този форум да е моментът, в който светът ще се събере, за да обедини човечеството в борбата срещу болестта“, заяви Джонсън, чиято страна е втората най-засегната от вируса с близо 40 000 починали.

Засега Обединеното кралство се очертава като най-големият вносител на средства в Алианса за ваксини с обещани 1,65 милиарда лири (1,85 млрд. евро) през следващите пет години.

Пандемията от Ковид-19 е отнела живота на близо 360 000 души от появата си в Китай през декември миналата година и световните фармацевтични гиганти се надпреварват в откриването на ваксина и лечение.

Правозащитната организация „Оксфам“ призова за инвестиране на държавни средства в необложени с данъци ваксини и терапии, които да са достъпни за всички страни и да са с цена, равна на себестойността им. Организацията разкритикува монополизма на фармацевтичната промишленост, който пречи да се осигури достъпна за всички ваксина.
Катар обеща да дари на Алианса още 20 милиона долара, предаде ТАСС.

Катарският емир освен това припомни, че страната му вече е предоставила медицинска помощ на повече от 20 държави и е осигурила 140 милиона долара на здравни организации, занимаващи се с разработването на ваксини.

Разходите на държавния и частния сектор в Китай за разработки и изследвания в областта на създаването на ваксина и медикаменти срещу коронавируса са превишили 4 милиарда юана (около 563 милиона долара), заяви премиерът Ли Къцян, цитиран от ТАСС.

Той прогнозира, че тази сума ще достигне общо 10 милиарда юана (1,4 милиарда долара).

Още по темата