Служебното правителство да каже има ли пари в Сребърния фонд

Служебното правителство да каже има ли пари в Сребърния фонд


„Северозападна България е най-слабо развитият и беден регион в Европа. За такива региони трябва целенасочена политика и специални мерки. Ние сме предвидили конкретни такива в Закон за северозапада, който изготвихме още в миналия парламент. Той беше обсъден с десетки експерти. Подкрепиха ни с подписка от няколко хиляди души. От тяхно име внесохме в Народното събрание. Свършихме огромна работа. Ще внесем закона в първите дни на парламента“, заяви Корнелия Нинова по време на конференция в Монтана – „Северозападен регион – проблеми и предизвикателства, проекти и решения“.

Форумът е организиран от БСП и лектори са от кандидатдепутатите на партията от листите в петте области в Северозападна България – Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен. В експертния панел на конференцията се засегнаха конкретни проекти свързани със Северозапада – стратегическите трансгранични проекти, Инвестиционния фонд за Северозапада, газификацията на региона, социалният проект „Вярвам в теб“. 

„Най-големият проблем тук е бедността. Средните доходи в Северозападна българия са най-ниски в цялата страна. Над 55 % живеят в материални лишения. Младите напускат. Остават възрастните с ниски пенсии. Наш първи приоритет е борбата с бедността и неравенствата. Преизчисляване на пенсиите е единственият начин те да бъдат чувствително повишени“, каза още тя и допълни, че всички приказки за индексация всяка година по швейцарското правило не вършат работа и не помагат на възрастните хора.

„Отдавна сме готови с решение. Внасяме го 4 пъти в парламента. Отговорът на другите партии – няма пари не е верен. Той е оправдание за неоправдано безхаберие към нашите майки и бащи, баби и дядовци“, посочи Нинова.

Във връзка с тежката социална ситуация в Севорозапада лидерът на БСП заяви още: „Имаме искане към служебното правителство и въпрос към другите партии. Искаме служебното правителство да изнесе информация има ли пари в Сребърния фонд и колко са те? По официални данни трябва да са 3 млрд. и 200 млн.“.

Тя припомни, че Сребърният фонд беше създаден от БСП. „В него влизат по закон приходите от концесии и приватизация. Тези пари могат да се използват само за едно единствено нещо – пенсии. Настояваме да отидат по предназначение. Към другите партии: Откъде виждат финансиране за преизчисляване на пенсиите? Каква е политиката им за увеличаване на доходите на най-засегнатата и бедна група в България-пенсионерите?“, попита лидерът на левицата.

Още по темата