Кипърски бизнесмен се оплака, че бизнесът му е откраднат в България

Кипърски бизнесмен се оплака, че бизнесът му е откраднат в България

Кипърски бизнесмен разказа пред EURACTIV, че в България бизнесът мму е бил откраднат. Той се надява на помощ от европейския прокурор Лаура Кьовеши.

Харис Кунтурис получава магистърска степен по бизнес администрация в Маастрихтскотоо училище по мениджмънт в Нидерландия и има докторска степен по оперативен мениджмънт в Техническия университет в София.

Той пристига в България през 1996 г., и успява да създаде сериозен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници и недвижимите имоти. Член е на Европейската полицейска асоциация и президент на Българо-кипърската асоциация.

Днес той казва, че е “трагична ирония“, че като президент на Българо-кипърската асоциация, той трябва да насърчава бизнес сътрудничеството между двете страни. В същото време е жертва на нелегална мрежа от “официални служители“ в страната, която заплашва няколко бизнесмени в България и е поела контрол върху бизнеса им.

На въпрос на EURACTIV кои са тези ключови фигури,Кунтурис, който сега е в Кипър, каза, че те са висши магистрати, като добави, че с удоволствие би предоставил повече информация на Европейската прокуратура.

През 2011 г.Кунтурис получава лиценз за изграждане на фотоволтаичен парк. Той става акционер в компанията Солар енерджи” с 50%, докато останалите 50% от акциите принадлежат на двама български граждани Радостина Драганова и Венцислав Гоцев, които са с по 25%.

Паркът започна да функционира през 2012 г., като приходите са около 700 000 евро годишно. Провеждаха се редовни заседания на борда за вземане на важните решения. Съгласно фирмените правила, тримата директори трябва да присъстват на общо събрание и да вземат решения с единодушие.

Въпреки това, на 30 юни 2016 г., докато Кунтурис отсъства, било проведено общо събрание без него, противно на правилата в компанията. На срещата било решено той да бъде  изключен като съдружник.

Кунтурис разказва, че другите двама акционери са подписали решението без негово присъствие и знание, те и са представили пред Търговския регистър искане акциите на кипъреца да бъдат прехвърлени на тяхно име без финансова компенсация. Колкото и странно да звучи, това се оказало достатъчно и кипърецът да загуби бизнеса си.

Оттогава Кунтурис води юридически битки, с които не постига почти нищо. През тези години той печели решения в Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и накрая във Върховния касационен съд.Незаконността на общото събрание е признато с влязло в сила съдебно решение. Върховният съд е изпратил указания до компанията да изпълни решението и да върне обратно акциите наКунтурис. Но въпреки решението на Върховния съд, оплаква се Кунтурис, това решение не е изпълнено.

Освен това е имало правна битка между Кунтурис и фотоволтаичната компания за възстановяване на 800 000 евро, колкото според него е бил първоначалният му капиталов принос. Той спечели делото в Софийския градски съд и в Апелативния съд, като сега чака решението на Върховния касационен съд.

В резултат на тези съдебни решения кипърецът успява да блокира сметката на компанията Солар енерджи”, но казва, че бившите му партньори са регистрирали нова компания с капитал от 10 евро и твърдят, че тази компания е предоставила заем на търговското дружество Солар енерджи”.Кунтурис разказа, че това се е оказало достатъчно, за да може новата компания да започне да получава приходите от продажбата на енергия – общо 2,5 милиона лева (1,75 милиона евро) до момента.

EURACTIV разговаря с бившите партньори на Кунтурис, Радостина Драганова и Венцислав Гоцев, както и с адвоката им Пламен Михов.

Гоцев заяви, че Кунтурис е “най-големият измамник в България“ и че “е напуснал компанията по собствено желание“. Той също така твърди, че кипърският гражданин има огромни дългове към банки, което е било проблем за съвместното им предприятие.

Адвокатът на Гоцев и Драганова изпрати огромно количество правна документация в подкрепа на тези твърдения. Помолен да коментира контраобвиненията, Кунтурис каза, че те съдържат “полуистини“, но отрече да има дългове. Той също предостави обширна документация, която според адвокатите му обезсилва всички искове на Гоцев и Драганова.

“За разлика от бившите си партньори, аз съм готов да се изправя пред разследване на Европейската прокуратура“, настоя кипърецът.Кунтурис каза още пред EURACTIV, че е бил рекетиран да дава подкупи, а бившите му бизнес партньори са давали пари на магистрати, за да спрат обвинения в кражба от фотоволтаичния парк. Той каза обаче, че би предпочел да направи детайлите обществено достояние, след като Европейската прокуратура започне разследване.

Източник: Petel.bg

Още по темата