Арестът на Пламен Бобоков е бил незаконен

Арестът на Пламен Бобоков е бил незаконен


Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков е бил извършен незаконно, без причина за задържането му, с което е нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Това се казва в решение на Софийския районен съд, с което се отменя арестът. 

Бобоков беше задържан на 9 юли миналата година. В същият ден прокуратурата проведе операция и в сградата Президентството, а арестувани бяха секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът на президента Илия Милушев.

Бобоков и Узунов получиха обвинения за търговия с влияние. Според съда, въпреки че бизнесменът от свидетел е станал обвиняем, арестът му не е оправдан.

Отмяната му има формално значение, но реално бизнесменът беше освободен още през юли. Към момента той е обвиняем по три дела. Освен за търговия с влияние, Пламен Бобоков има обвинение участие в престъпна група заедно с брат си Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още няколко души. Според разследващите, те са участвали в схема, чрез която опасни отпадъци са били незаконно заравяни и складирани у нас.

Третото дело срещу Бобоков е единственото, което към момента е достигнало съдебна фаза. То е за незаконно държане на антични върхове на копия и стрели.

Още по темата