Джонсън и Фон дер Лайен ще разговарят в последен опит да спасят преговорите

Джонсън и Фон дер Лайен ще разговарят в последен опит да спасят преговорите


Британският президент Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще проведат днес телефонен разговор преди решителната седмица за преговорите за бъдещи търговски отношения след Брексит на фона на растяща загриженост в Брюксел от липсата на напредък.

Британски източници отрекоха очакванията за пробив в преговорите, но при положение че времето безмилостно тече, този телефонен разговор може да се окаже последен шанс за политическа намеса в трудните преговори.

Говорител на Даунинг стрийт уточни, че разговорът ще бъде проведен след обед. Борис Джонсън заяви, че се надява търговска сделка с ЕС да бъде договорена, но допълни, че Великобритания е добре подготвена, ако последната фаза от преговорите се провали. Британски и европейски източници нарекоха „пресилени“ твърденията, че очакваната победа в американските президентски избори на Джо Байдън е провокирала разговора.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние се завръща в Лондон в неделя за преговори за търговията и сигурността. Дипломати от ЕС, представляващи 27-те страни членки, са били информирани от Европейската комисия в петък, че следващият „голям момент“ ще настъпи в края на следващата седмица, когато Барние се завърне от Лондон.

Още по темата