Захариева прогнозира ниска избирателна активност заради датата на вота

Захариева прогнозира ниска избирателна активност заради датата на вота


Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев, няма да допринесе до висока активност на парламентарните избори. Това прогнозира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя определи избора на държавния глава като „недоглеждане“, защото имало много фактори, които щели да повлияят негативно.

Захариева разбрала от телевизиите точната дата на предстоящия вот.

По повод гласуването на българите в чужбина външният министър уточни, че МВнР прави всичко възможно, за да осигури достатъчно секции, но има доста фактори, които ще повлияят върху активността – коронавирусът и съвпадането на датата с католическия Великден. „Ще се спазват мерките при гласуване, опашки не навсякъде има. Има секции, в които гласуват по 10 души. За да се разкрие секция извън представителството, трябва 60 души да поискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции“, посочи тя пред БиТиВи.

Вицепремиерът допълни, че има много държави, които по закон позволяват разкриване на секции само в официалните представителства. 

Тя уточни, че във Великобритания ще има 35 секции, защото страната вече не е част от Европейския съюз. А от Италия и Испания, където има големи български общности, е получено разрешение за разкриване на секции.

Захариева каза, че в Германия законодателството не позволява разкриване на секции извън официални представителства, но за евроизборите са направили изключение.

„118 000 българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция – 33 000, най-много. Секциите, които по принцип разкриваме, трябва да стигнат за хората, които имат желание да гласуват“, смята външният министър. 

За изисквания отрицателен PCR тест за всички, които влизат в страната, вицепремиерът поясни, че подобна мярка има в почти всички европейски държави, като на места дори има задължително двойно тестване – и с бърз антигенен, и с PCR тест. 

Според Захариева ваксинирането трябва да остане доброволно и не бива да се въвежда като изискване за пътуване, защото ефектът ще бъде негативен. По думите ѝ, страната ни е поръчала пропорционални количества от всички производители на имунизационните препарати срещу COVID-19. 

Във връзка с напрежението Скопие-София външният министър отбеляза, че не е изненадана от намерението на Северна Македония да върнe изучаването на сръбски език и култура в училищата. Първият ни дипломат потвърди информацията за проверки на коли с наша регистрация в западната ни съседка. Но добави, че е получила уверение, че акцията е за всички автомобили, а не само тези с българска регистрация. 

 

Още по темата