Всеки четвърти в МВР иска да се ваксинира

Всеки четвърти в МВР иска да се ваксинира

Общо 11 хил. служители на Министерството на вътрешните работи са изявили желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това са приблизително 25% от всички работещи във ведомството, но смятам, че когато ваксинацията започне ще има и още желаещи, съобщи вътрешния министър Христо Терзийски в ефира на БНТ. Той също заяви, че ще се ваксинира.
От началото на пандемията близо 5 хил. от служители на министерството са били заразени и 32-ма са починали. В момента 300 се лекуват от вируса, като не всички от тях са заболели по време на изпълнение на служебните си задължения. Няма нито един униформен, който да е заболял по време на съдействието на Спешна помощ при откарването на болни до лечебни заведения, обясни още Терзийски.
В момента в МВР болница текат ваксинации на лекари, създадена е добра организация за получаване на ваксините, предназначени за полицаите на първа линия. „Отделиха се доста средства за нашата болница. В края на миналата година бяха отпуснати извънбюджетно 7 млн. лв., предназначени за нова техника и апаратура.“, коментира Терзийски.
За борбата с пандемията
Продължават проверките за спазването на заповедите на министъра на здравеопазването. Шефът на МВР припомни, че нарушаването на карантината е престъпление срещу здравето и е вписано в Наказателния кодекс. От 13 март миналата година до този момент са образувани 3309 досъдебни производства за контактни и заразени лица, напуснали дома си. 697 са получили присъди, като 12 от тях са за попълване на неверни данни на временно образуваните контролно-пропускателни пунктове в страната. Двама са и с ефективни присъди.
„Получаваме информация чрез информационна система, администрирана от държавните здравни инспекции. В дежурните части на всяко едно районно управление сутрин постъпват данните за карантинираните лица. Началникът на управлението прави организация за униформените, в зависимост от техните задачи, да направят посещения на определените лица на произволен принцип.“, коментира Терзийски относно организацията за проверки на изолирани. Той обясни, че в началото на пандемията се се забелязвали повече нарушения. По негови думи хората са вече по-дисциплинирани и дори съседи подават сигнали до органите на реда за неспазващи мерките.
Относно проверките на ресторанти и нощни заведения Христо Терзийски съобщи, че униформените, често стават свидетели на агресивно поведение от нарушители. Често те не изпълняват полицейски разпореждания и опитват да осуетят работата на униформените – заключват вратите и не пускат служителите. „Много от случаите станаха и обществено достояние. Припомням, че глобите са доста сериозни особено за юридически лица и търговци – до 5 хил. лв. при първоначално нарушение и до 10 хил. лв. при повторно.
Министърът беше категоричен, че няма да се връщат контролно-пропускателните пунктове на вход и на изход на големите градове.
За изборите
Предстоящите избори няма да са първи за служителите на МВР. Изобрите няма да са предизвикателство, по-скоро ще е запазването на здравето и противоепидемичните мерки, разкри Терзийски. Служителите ще осигурят охраната както на изборните листа, така и на машините за вота.
„Не сме имали сигнали преди избори, че директори на ОД МВР са оказвали натиск за вота. Всички директори са хора с дългогодишен опит. Правят се внушения за изборни нарушения, което е невярно“, отговори вътрешният министър на обвинения на Цветан Цветанов.
За престъпността
„Последните няколко години действията на МВР, които са в изключително тясна координация с прокуратурата, водят до по-добри резултати, реагираме бързо, особено при нападение на възрастни хора, при кражби и грабежи.“, обясни вътрешният министър.
Той допълни, че полицията действа и профилактично, а не само по-сигнали. Организира се и работа с мобилни групи на по-малко населените места. В резултат на тази дейност се регистрира и голям спад на престъпността там, наблюдават се криминалните контингенти и се предприемат действия срещу тях, разкри още Терзийски.
Маските не са проблем при установяването на обирджии, категоричен бе той. Важното е потърпевшите навременно да реагират и да сигнализират в полицията при всякакъв вид кражби. Ключови за откриването на апашите са записи от охранителни камери, чрез които да се идентифицират извършителите.
Относно телефонните измами министърът съобщи, че през последната година се забелязва спад от 80% на този вид престъпления. В рамките на 2 години са разбити най-големите 4 банди, действали на територията на страната.
Не се забелязват масови опити за измама, свързани с коронавируса. От миналата година полицията е получила единствено 4 сигнала от Русенско за мошеници, твърдяли, че съдействат при лекуване на COVID. Основните опасности в момента са в киберпространството – в световен план се доказва, че там има най-много опити за измами, свързани с пандемията.
За полицаите
„Мисля, че колегите оцениха увеличените на заплатите, както и промяната, с която се дава възможност за заплащане на извънреден труд. Увеличи се и нощният труд“, коментира Христо Терзийски във връзка с напрежението във ведомвството в края на миналата година.Бюджетът на МВР за тази година е близо 2 млрд. лв.., като от тях разходите за персонал са малко над 1 813 млрд.
За миналата година бяха осигурени 28 млн. лв. за коледни добавки, по отношение на труда на първа линия осигурихме награди на голяма част от служителите в размер на 650 лв. Имахме и допълнителни стимули. За тази година мисля, че отново ще осигурим тези средства.“, допълни Терзийски./Вестник Монитор

Още по темата